Уикенд идея: Ардино - късче есенно спокойствие 31.10 | 09:30

Дъх на листа и исторически забележителности

От Христо Узунов

Есента несъмнено е един от най-красивите сезони за разходки сред природата, а едно от най-красивите места през този сезон са Източните Родопи. С красивата си природа и мек планински климат планината е идеалното място за есенен туризъм. 

1424764

Къде обаче да отидете? Ако искате да прекарате един тих уикенд, далеч от глъчката на комерсиалните дестинации, но със също толкова възможности за туризъм - вашето място се нарича Ардино. Малкото родопско градче е разположено на пътя между Кърджали и Смолян, така че имате два варианта да достигнете до него. Ако изберете първия, от крайната точка ви делят точно 300 км (от София). А ако се спрете на втория, можете да комбинирате разходката с посещение на Бачково, Чепеларе, Чудните мостове...

1424766

Макар и малко като населено място, Ардино разполага с големи възможности за туризъм. В околностите му се намират прочутият Дяволски мост, надвиснал над река Арда, тракийското светилище Орлови скали, представляващо скално образувание с издълбани в него, ниши, служили на древните траки за техните мистични ритуали, туристическият комплекс "Бели брези"...

1424763

Комплексът е формиран от няколко хотела и хижи, свързани помежду си с красиви пътеки. Тук можете да наемете стая и да се отдадете на почивка сред красотата на есенната природа.  Въздухът на това място е изключително чист и е подходящ за лечение на белодробни и алергични заболявания. От "Белите брези" тръгват няколко туристически пътеки - към връх Алада, висок 1225 м и представляващ най-високата точка в околността, към споменатите вече Орлови скали, както и към близките села Млечино и Ябълковец. С кола можете да посетите и древната крепост Кривус, край село Башево.

1424765

Що се отнася до природата - до средата на ноември ардинските околности са сцена за едни от най-невероятните изпълнения на есенния спектакъл. За да разберете за какво говорим можете да разгледате фоторазказа на Div.bg, "С дъх на есенни листа", посветен на октомврийско Ардино.

Водещи

Най-четени