Уикенд идея: Боженци - самобитна почивка в миналото 17.08 | 09:47

От 1964 г. селцето е със статут на резерват, посещаван от хиляди гости през всеки годишен сезон

От Станимира Колева

Болярката Божана довела синове и братя насред вековните гори в Габровско, за да ги спаси от разрушената столица Търновград. Това се случва преди около 600 години, твърди легендата за възникването на селището Боженци, което днес е Архитектурно-историчерски резерват "Боженци".

Близо 100 къщи, строени преди 100 до 250 години, представлява днес архитектурното селище, напуснато постепенно от стопаните си в края на XІХ век и началото на ХХ век. В близост до него е минавал главният римски път Никополис ад Иструм - Августа Траяна - Константинопол, който бил важен търговски коридор с Русия, Австро-Унгария, Франция и Анадола.

От 1964 г. селцето е със статут на резерват, посещаван от хиляди гости през всеки годишен сезон. Българските традиции и обичаи тук "оживяват" в изложби, възстановки и други атракции, организирани самостоятелно или по повод български народен празник. 6 от уникалните възрожденски двукати къщи с просторни чардаци предлагат подслон за гости, така че Боженци освен архитектурен музей е и подходящо място за семеен отдих.

Разходките, които пък можете да подемете, за да обикнете още повече този район, са в посока стария римски път, осеян със символи легенди за създаването на Боженци и близко Габрово, както и поход до Трявна през гората. В самия резерват можете да посетите Старото и Новото школо, къщите музеи "Дончо Попа" и "Баба Райна", а също и Килийното училище, пише Север.бг.

В АИР "Боженци" дават мило и драго да посрещат гости от близо и далеч. Тук изненадите и наситените впечатления са неизменна част от боженската атмосфера, особено когато се включите в някоя от местните атракции - да се вречете във вярност на любимия си човек, вдигайки истинска боженска сватба с традиционни облекла и гозби, да се надигравате на мегдана или пък да се премените в боженска носия и да увековечите този миг на хартия.

През месец август в резервата се организират снимки  в автентична обстановка с костюми от българското Възраждане. Всяка събота между 16 и 18 часа може да се слеете с миналото в къщата музей "Баба Райна".

 

 

Водещи

Най-четени