Уикенд идея: В Хасково при първия Паметник на Завистта 10.10 | 10:01

Запознайте се с българския Икар

От Мария Ангелова

Имате десетки прекрасни причини да отделите един слънчев есенен уикенд за пътуване в Хасково и региона. От 8 септември 2014 г. към тях се добавя още една - първият и единствен в света Паметник на Завистта – Българският Икар.

Скулптурата представлява човек, разперил ръце, с криле от пера в устрем да полети... Но две скелетни ръце хващат крилете му, дърпат ги надолу и искат да ги пречупят...

Уникалната творба е отлята от бронз, височината ѝ е 3 метра, а теглото – 1 тон. Поставена е в центъра на Хасково върху масивен гранитен постамент.

Идеята за Паметника на Завистта се превръща в скулптура изпод ръцете на Господин Тенев – Гуспата, автор и на редица други арт инсталации в Хасково: скулптурата на Баба Яга (която макар и да е известна като стара зла жена, според вярванията носи късмет и пази от злини), бухала пред Общината (символ на дълголетието и мъдростта),фигурите на Оранжевия мост...

Неслучайно българската поговорка твърди: "Не е важно на мен да ми е добре, важно е на Вуте да му е зле", а Елин Пелин преди много години казва: "Ако България роди гений, то това ще бъде геният на завистта". Когато застанете пред паметника, спомнете си и думите на проф. Александър Чирков: "Завистта вреди на сърцето повече от цигарите".

Докато сте в града, не пропускайте да посетите Богородица - Статуята, която пази Хасково, (която през 2005 г. е вписана в Рекордите на Гинес като най-голямата в света статуя на Дева Мария с Младенеца, намира се на хълм Ямача). Само на 8 км в село Узунджово се намира най-голямата селска църква в България - Узунджовската църква, а на 19 км се намира Александровската гробница – една от най-внушителните в България, с уникални стенописи, които – поне за сега, са без паралел: ловни, бойни сюжети, както и сцени от погребално угощение се редуват с монохромни пояси и орнаментална украса.

Водещи

Най-четени