Уикенд идея: Връх Мусала - пътят до върха в рая 14.09 | 10:49

Преходът не е непосилно начинание, дори за аматьорите

От Елена Кирилова

Докато времето се опитва упорито да ни подскаже, че есента няма търпение да дойде, броим всяка малка възможност да се отдадем на почивка в планината. Когато разполагате единствено с един уикенд, почивката ви се струва безобразно кратка за подобни начинания, но все пак не бива да пропускате и този шанс.

Ако сте аматьори в планинските преходи, е добре да изберете някой по-лек маршрут. Покоряването на връх пък ще ви донесе още по-приятна емоция, така че директно ви предлагаме да се отправите към връх Мусала.

Първата стъпка от пътешествието включва придвижване до Боровец, където вече имате право на избор как да се придвижите нагоре.

Курортът предлага възможност за използване на кабинковия лифт, който ще ви отведе до хижа "Ястребец". Другата опция е за същински поход, който също започва от Боровец по пътека, която разполага с нужната маркировка, така че да не се объркате.

Не се плашете от идеята за прехода, тъй като той може да ви отнеме около четири часа до хижа "Мусала”, без да бързате и с достатъчно почивки за отмора, обяд и наслаждаване на гледката.

Към средата на този маршрут пътят се разделя, предлагайки ви да изберете между т.нар. "зимна пътека" и още една, която ще ви предложи близки срещи с малинови храсти и щедро количество боровинки.

Зимният път е по-лек, но отнема почти същото време, колкото другият.

Избралите лифта трябва да поемат от "Ястребец" отново по маркирана пътека, която води до хижа "Мусала”. От нея до самия връх преходът е по-тежък, а пейзажът е предимно каменист. Преди да тръгнете си набавете обувки за планина и щеки, тъй като пътеката преди върха е наистина стръмна.

Решилите да нощуват в планината могат да избират между палатка до езерото пред хижа "Мусала”, самата хижа и заслон "Леденото езеро”. Нощувките в заслона изискват резервация около две седмици предварително, така че не забравяйте да позвъните.

Въпреки страхотната гледка пред хижа "Мусала”, срещу 15 лева хижата няма да ви предложи нищо друго, освен безкрайна мизерия и незаключващи/незатварящи се врати. Единственото неудобство на заслона е, че се намира на около час път над хижата, но усилието си заслужава.

Ако решите да нощувате в планината, си пригответе топли дрехи, а ентусиастите могат да си запалят огън навън в специално отделените за това огнища, като са задължени след това да загасят огъня. Носете си и повече храна, тъй като менюто в хижите не е никак разнообразно, а цените не са по всеки джоб.

Преходът до върха ще ви разкрие невероятни гледки към красивите езера наоколо, но помнете, че къпането в тях е абсолютно забранено.

Най-четени