Уикенд идея: Град Чачак в Сърбия 17.01 | 09:53

Проявете истински пътешественически дух

От Мария Ангелова

Зимата е чудесен сезон за пътуване, обратно на разпространеното мнение, че това е време за ски или за стоене на топло вкъщи. Истинският пътешественически дух не се поддава на сезони, дъжд, сняг или студ. Ето защо една чудесна дестинация, подходяща за това време на годината е Сърбия – близо е, има чудесни заведения, вкусна скара, пуши се на закрито (макар това да не се смята за предимство от всички, но е факт, че много българи посрещнаха Нова година в Сърбия именно заради това малко удобство).

И така, каним ви на разходка в сръбския град Чачак.

Чачак е малък град, на около 350 км от София. Населението му е около 120 хиляди души и напоследък се превърна в любимо място на българите заради близостта си до няколко интересни забележителности в западната ни съседка. Близо до Чачак се намира областта Шумадия. Достатъчно е да кажете на някой сърбин закъде сте се запътили и той ще се усмихне и ще каже: "Ааа, шумадийски рок и шумадийски чай!". Шумадийският рок е музикален стил отпреди няколко десетилетия, а шумадийският чай, оказва се, не е нищо друго освен греяна ракия с карамелизирана захар. Е как да не отиде зимата човек!

Самият Чачак няма някакви зрелищни забележителности. Има си градски музей, побрал историята на града. Точно срещу него пък се намира църквата Свето Възнесение, за чиято възраст се смята, че е повече от 800 години. Градът има и приятна пешеходна улица с магазини и заведения.

Дойдете ли до Чачак обаче, продължете още малко на запад в посока босненската граница, за да видите две от най-интересните забележителности в района – Дървенград и Шарганската осмица.

Дървенград е етно село, създадено преди няколко години от самия Емир Кустурица. В него са заснети сцени от филма му "Животът е чудо", има сладкарница, ресторант, кино зала, където можете да гледате филми на сръбския режисьор, магазини за сувенири... Името си селото носи от материала на всички къщички – дърво. Улиците и площадите пък носят имената на сръбски и международни приятели на Кустурица, както и на известни личности, на които той се възхищава.

Още малко на запад и стигате до Шарганската осмица – теснолинейна железница, лишена от стандартните си функции и превърната изцяло в туристическа атракция. Влакчето бавно и тежко пуфти, изкачвайки планината Мокра гора, като изминава около 13 км през живописни местности. Нарича се осмица заради извиването и усукването на линията почти във форма на осмица по пътя нагоре. Връзките между вагоните са открити, така че можете да се наслаждавате на пейзажите. Заради ниската скорост можете и съвсем спокойно да запечатате любимите си гледки на снимка. Влакчето спира на няколко гари с панорамни тераси, водоскоци и други интересни атракции, като т.нар. Камък на любовта. Твърди се, че ако докоснете камъка, ще бъдете вечно обградени от любов. Е, никога не е излишно човек да се застрахова за такива неща!

Завършете вечерта с чаша (или няколко) шумадийски чай и ето ви го перфектното зимно пътуване!

Водещи

Най-четени