Уикенд идея: Есен в Дрен 15.11 | 09:43

Потопете се в неподражаемата атмосфера на района

От Цанка Донкова

Последните топли дни на годината вече бавно се изнизват. Денят става все по-кратък и температурите все по-ниски. Вече дори и Циганското лято ни маха за довиждане.

И макар че може би времето не позволява да се отправите на дълго приключение в някое кътче на родината ни, има и по-достъпни места, които да ви заредят с енергията, която излъчват.

Едно от тези райски кътчета е радомирското село Дрен. То се намира на около 50 километра от столицата, в непосредствена близост до автомагистрала "Струма”.

Дрен е разположен в планински район, в полите на планината Верила, като най-високият връх е Голям Дебелец, с височина 1415м. Селото е заобиколено от борови гори, пазещи го от ветрове и наводнения. В близост има и 2 язовира.

Според редица проучвания районът е с едни от най-екологично чистите вода, въздух и почви в България. Тук всичко наоколо е заредено с положителна енергия и е наситено с много история.

В района е имало селища още през римско време. Над Дрен е минавал римски път и се намират римски останки в местността "Фульо". Имало е и тракийско поселище. Златно съкровище е открито при строежа на автомагистрала "Струма”. То е намерено в уникален некропол от периода между VІІІ и ІV век преди новата ера, който е бил разположен между селата Дрен и Делян. Над селото е имало кале. В сегашния си вид то е възникнало към 17 век.

В момента населението на селото е около 1000 жители. То е най-голямото в района. Преди години е направен опит да бъде превърнато в град, но жителите се възпротивили на идеята да стане поредния бетонен комплекс.

Откъм културни забележителности също има какво да се види. В Дрен се намира църквата "Света Петка". Тя е една от най-старите в региона, построена през 1844 г. Другата църква в селото е "Свети Спас”. Тя е построена по-скоро, през 1033г., но е храм-паметник за загиналите за България, жители на селото. В периода 2002-2005 година в двата храма е извършена реставрация.

Днес Дрен е най-вече известен с намиращото се в него "SOS - Детски селища". Именно заради чистия въздух и красивата природа то е построено точно там. Комплексът е построен върху допълнително терасирани зелени поляни и отличаващ се с часовникова кула в стар стил.

Село Дрен е типичен представител на българско село. Малки извити улички, често под силен наклон са пръснати като кръвоносна система. В къщите се редуват ту старовремският стил, ту се намесват модерни нововъведения. Мястото е идеално за разходки и отдих. А ако сте любители на разходките сред природата, боровата гора над селото определено ще ви очарова. Падналите иглички са толкова много, че сякаш са образували нестандартен килим, през който рядко нещо може да премине. Горските обитатели са другото предимство. Тъй като Дрен е далече от шумотевицата на големия град и природата е по-скоро девствена, много е вероятно да видите катерички, различни птици и други обитатели.

Ако все още се чудите къде да прекарате последните топли дни на годината, разгледайте галерията ни, за да се убедите, че село Дрен е точното място.

Водещи

Най-четени