Уикенд идея: Из старите български столици 01.02 | 09:28

Добър начин да си припомните важните факти от историята и да научите нещо ново

От Иванка Могилска

Пътуването е добър начин да си припомните историята и да научите нещо ново, докато си почивате и се забавлявате.

Тази седмица ви предлагаме разходка из старите български столици по реда на възцаряването им, подготвена от нашите колеги от Peika.bg.

Началото на пътешествието стартира с прочутия Мадарски конник, който е символ на България по света от 2008 година насам. Мястото неслучайно е избрано от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство - надписите по него са останали от времената на Крум и Омуртаг.

Втората спирка от пътуването е Плиска, която се намира на почти половин час път. Някога градът е бил един от най-красивите, най-големите и най-добре укрепените в цяла Европа. Историята разказва, че дворците и храмовете в Плиска са били изключително красиви и не отстъпвали по нищо на тези на старите източни владетели.

5a06895b-da7f-f420-8e79-efd3cb616896

След прекрасната разходка можете да изпиете по кафе, но е най-добре да си осигурите предварително храна. На място трудно ще намерите нещо подходящо, така че, ако пътувате с деца, бъдете готови.

Пътешествието из старите столици ще ви отведе директно към сърцето на Велики Преслав, който се намира на около 40 минути път от Плиска. Велики Преслав е успял да се превърне във величествен град за по-малко от век.

Преобразяването му от военен лагер в модерен за времето си град е невероятно. На пръв поглед ще откриете редица сходства с Плиска, но това ще е временно.

За финал на историческата разходка остава Велико Търново, където Царевград ще оживее пред очите ви, окъпан в звук и светлина. Ако сте пропуснали да видите Царевец, то трябва да поправите тази грешка. Още по-хубавото е, че в края на януари тази година в подножието му отваря врати първият български музей на скулптурните фигури. Той ще ви запознае в реален размер с царете от Второто българско царство.

Около Царевец ще видите река Янтра, която се вие и придава неповторим облик на целия град. Между стените има останките от стари дворци, църкви, обществени сгради и водохранилища, а на самия връх се намира Патриаршеската църква.

За всички запалени по 100-те национални туристически обекта, ще кажем само, че всички изброени по-горе забележителности са включени в списъка и ще можете да получите печати.

Водещи

Най-четени