Уикенд идея: Коледа и ангели в Линц 13.12 | 10:05

Потопете се в атмосферата на австрийския град

От Мария Ангелова

Коледа е чудесен семеен празник, който обикновено прекарваме у дома. Поне веднъж обаче си заслужава да разчупим собствените си стереотипи и да отпътуваме на някое различно място, където коледната магия е жива и ще се чувстваме не по-малко у дома си.

Австрийският град Линц не е сред най-популярните зимни дестинации, но веднъж посетите ли го, ще ви се иска всяка Коледа да сте тук.

През декември Линц показва най-очарователната си страна. Бароковият централен площад на града се превръща в идеален дом за дървените коледни къщички, на които се продават празнични украшения, греяно вино с ароматни подправки и сладкиши по традиционни рецепти. Има и още един коледен базар – в парка Фолксгартен. Двата базара са свързани помежду си с главната улица за пазаруване, по продължение на която ще видите много специални коледни светлини.

Всеки европейски град си има коледни светлини и украса, но тази е специална. Има си символика и история. Над главите на минувачите прелитат ангелчета и мехурчета от светлини.

Украсата е създадена е през 1993 г. от майсторски клас от Залцбургския университет Моцартеум. Всичките й елементи са обединени под мотото "Пяна от Дунав – мечтани светлини".

На моста Нибелунген ще видите ангел от светлина, който със сламка пие вода от река Дунав и след това я изпраща под формата на мехурчета по главната улица и из целия град.

На двата коледни базара най-щастливи са децата, които попадат в съвсем нов, приказен свят. Могат да се включат в празнични работилнички, да опитат куп лакомства или сами да ги направят.

Друга любима атракция на децата е железницата, която ги вкарва в приказен свят насред мрака на пещера. Влакът е във формата на дракон и преминава покрай любими герои от приказките.

Вижте last minute оферта за Коледа във Виена и Линц.

Водещи

Най-четени