Уикенд идея: Кремиковски манастир 18.10 | 14:55

Слънчево и спокойно кътче

От Мария Ангелова

Кремиковският манастир ви е на една крачка разстояние, ако живеете в София или се намирате в района. Достатъчно е да стигнете до Ботевградско шосе, откъдето табели ще ви насочат към манастира (ако на някои места няма табели за Кремиковския манастир, следвайте тези за квартал Кремиковци). Това е едно слънчево и спокойно кътче, където да си починете и да се почувствате наистина близо до природата и до бог. Неведнъж сме идвали от мъглива и облачна София тук, където слънцето грее – все едно е друга планета. 

1077873

Пътят минава през жп линията за Карлово и през самия квартал Кремиковци. След това продължавате само напред, докато не стигнете малък паркинг. До квартал Кремиковци се движат и автобуси от градския транспорт, като след като слезете, трябва да повървите около 30 минути по завоите към манастира, кацнал на хълм в подножието на Стара планина. 

Манастирът "Свети Георги Победоносец" ще ви накара да се усмихнете още като пристигнете – новата църква е боядисана в яркожълто и дори и да е облачно, изглежда, сякаш само тук времето е слънчево. 

Смята се, че манастирът се появява за първи път по време на Второто българско царство и е разрушен през 14-и век от османците. Век по-късно е построена старата църква в двора на манастира.

1077875

Стенописите в нея са възстановени и има малки информационни табла, от които можете да научите подробности за историята на храма. Болярите, дарили пари за изграждането на храма, можете да видите на единия от стенописите – как подават макет на църквата на нейния покровител – Свети Георги. 

Манастирът не може да ви предложи нощувка, защото няма обособени за тази цел помещения, а и в момента само една монахиня се грижи за всичко. Но има голям двор, който предлага дървени маси с пейки за пикник и страхотна гледка към София. Мястото е изключително подходящо за семеен следобед, всъщност повечето от посетителите са именно семейства с деца, дошли с големи кошници със сандвичи, плодове и кафе.

Още идеи за уикенда можете да откриете в Peika.bg.

Водещи

Най-четени