Уикенд идея: Крепостта Хоталич – мистика и реалност в сърцето на България 12.09 | 11:53

Представяме ви едно наистина уникално изживяване, на което надали ще можете да устоите

От Мария Ангелова

Лятото отминава и ни предстои есента. В месеца на циганското лято сме, когато слънцето не пари, а дружелюбно ни гали с лъчите си. Горещините не мъчат организма ни, имаме повече тонус и разбира се желание за изживяване на приятни и незабравими емоции. Петък е! Бленуваният и дългоочакван ден за всички работещи. Представяме ви едно наистина уникално предложение за оползотворяване на уикенда, на което надали ще можете да устоите!

1386666

Крепостта Хоталич – мистика и реалност в сърцето на България

Ще ви посрещнат високи каменни стени, отбранителни кули, средновековни градове, царе, феодали и кървави битки. Ако си мислите обаче, че сте в една от главните роли на филма "Смело сърце", грешите. Намирате се в сърцето на Средновековна България, в града-крепост Хоталич. 

Любопитно е, че до 70-те години на ХХ век никой не знаел, че градът се намира под земята, само на няколко километра от Севлиево. Случайна находка поставя началото на разкопки, които продължават от 1979 г. до днес.

История в няколко реда

Още византийците забелязват стратегическото място над пролома на река Росица и решават да построят тук внушителна крепост. Българите също не пропускат възможността да съградят грандиозна твърдина, която да отбранява подстъпите към старопланинските проходи. Хоталич става един от големите градове в Средновековна България.

Градът

Хоталич е разделен на крепост и външен град. Външният, както в повечето средновековни градове, е бил предназначен за васалите и простолюдието. Той е бил с площ от 45 декара, разделен на четири  "квартала". Имало е три църкви, собствени укрепления и входове. Досега са разкрити 86 запазени каменни жилища. Освен това Хоталич е бил занаятчийски и търговски център - открити са пещи за топене на метал, за керамика, както и оръжейни и ковашки работилници. В крепостта са разкрити отбранителни кули, които осигурявали защитата й. На най-високото място е имало масивна кула, а до нея - двуетажна сграда, в която се предполага, че е живяло болярско семейство.

1386687

Съкровищата на Хоталич

През 1993 г. е намерено съкровище от 2944 медни монети, сечени в Константинопол през XII век, както и 146 български. В Историческия музей в Севлиево са експонирани красиви накити, оръжия, монети и много други предмети, открити по време на археологическите проучвания.

Един средновековен град в наши дни

Хоталич е един от най-добре консервираните и експонирани археологически обекти в България. В наши дни можете да се разхождате из средновековния Хоталич сред частично реставрираните североизточна крепостна кула, порти и църкви. Три средновековни къщи са изцяло възстановени и показват как са живеели българите от минали времена. 

Не ви остава нищо друго, освен да посетите това спиращо духа място! Пожелаваме ви приятни и незабравими емоции!

Водещи

Най-четени