Уикенд идея: Културната съкровищница на Търговище 02.11 | 10:10

Пътешествие в историята - от епохата на траките до Възраждането

От Филипа Тодева

Като всеки български град, и Търговище е белязан от кръстопътната българска съдба. Там, северно от Преславската планина, е разположен преди векове важният административен център Ески Джумая, който днес носи името Търговище.

Но неговата история е много по-стара. Тръгнете смело по пътеките на тази история, в която тракийско, римско, византийско, турско, възрожденско и съвременно присъствие са напластявали култура и ценности, запазени и до днес.

Търговище е град, който може да привлече туристите с много паметници и културни ценности.

Но без съмнение Кралевското златно съкровище заема по-специално място сред тях. Съвсем скоро стана ясно, че то ще бъде оставено в Регионалния исторически музей за още няколко години.

Кога, ако не през тази топла златна есен, е най-подходящо да се насладите на блестящата изработка на тракийските майстори. Съкровището винаги е привличало многобройна разнообразна и любознателна публика от близо и далече.

Високата културно-историческа и познавателна стойност на уникални паметници от античната и средновековната българска епоха, превръщат архитектурно-археологическите резервати на община Търговище в мост на ценности към бъдещите поколения.

Известното Крумово кале е разположено само на 7 км от Търговище. Смята се, че останките на ранновизантийска и средновековна крепост са били част от известния византийски град Мисионис. Крепостта е датирана от V век.

Според проучванията в края на IX век върху руините възникнало българско селище, а през средните векове до падането на България под турско робство, крепостта отново е част от отбранителната система на прохода Дервента.

В общината се намират и множество запазени религиозни паметници (църкви и джамии). По-старите църкви съхраняват уникални стенописи. Запазени са и значими паметници на ислямската култура. Особено интересни са петкорабната базилика и тракийското светилище на бог Аполон.

Разположени са на около 23 км от град Търговище и на 2.5 км южно от с. Драгановец. Находките свидетелстват за функцията на първоначалното съоръжение - Тракийско светилище (II – IV в). По-късно върху основите на светилището е построена ранновизантийска базилика (V-VI в.). Около нея е имало развито селище.

През XII в., върху него израства късно-средновековно българско селище, свързано с крепостта "Марната”. В комплекса е открита и пещ за строителна керамика (свързана с изграждането на базиликата).

Търговище е град, в който културно-историческото наследство е "инфраструктурата на приемствеността”. Паметниците на културата са лесно достъпни за посещения.

И нощувките не ги мислете - множество фамилни хотели и частни квартири са подходящи за туризъм и дори предлагат маршрути по природни пътеки.

Водещи

Най-четени