Уикенд идея: Къщата на спомените 17.02 | 10:37

Дечковата къща в Габрово и спомените за едно уникално българско Възраждане

От Нели Минчева

Сред хубавите черти на Габрово е, че има много какво да предложи на своите посетители. Сред културните забележителности може би на най-голяма популярност се радват Музеят на хумора и сатирата и етнографският комплекс Етъра, но с това далеч не се изчерпват интересните туристически обекти в града.

За предстоящия уикенд екипът ни избра да ви запознае с Дечковата къща, която наричат още Къщата на спомените.

Построена през далечната 1835 г., тя първоначално е собственост на заможен габровец. По-късно обаче неговият дом е превърнат в училище, а след това се трансформира в кметство, лечебница, музей. През годините натрупа значителна и колоритна история и определено е богата на най-разнообразни спомени.

Съхраняващата се днес в Дечковата къща музейна експозиция всъщност е наречена "Къщата на спомените" и представя градски бит от края на 19-ти и началото на 20-ти век.

"Това са спомени за живота на градоначалници, индустриалци и техните фамилии. Спомени за едно уникално българско Възраждане на държавности най-вече за габровеца, който със своята предприемчивост, трудолюбие и постоянство се превръща в символ за просперитета на един освободен народ", коментират от Регионалния исторически музей Габрово.

Ако искате да видите лично за какво точно става въпрос, имайте предвид, че Дечковата къща е отворена за посетители от 9 до 17 часа от вторник до събота, а почивните дни са неделя и понеделник.

А чрез галерията можете да надникнете в нея и онлайн.

Водещи

Най-четени