Уикенд идея: На шарен карнавал в Габрово 16.05 | 08:54

Готови ли сте за забавление?

От iNews.bg

Под мотото "О, времена! О, нрави!" за 16-та поредна година в Габрово – столицата на хумора и сатирата на България, ще се проведе шарен карнавал. Датата е 17 май, мястото – габровските улици.

Габровският карнавал, както всеки маскарад, има силата да пречиства, да освобождава от битовизмите и от рамката на общоприетото. Това е времето и мястото, в което човек може да бъде какъвто си поиска.

70 карнавални картини ще дефилират в Габровския карнавал. В шествието в града ще се включат над 2500 участници от 3 до 75 години, сред които 8 оркестъра, 5 балетни трупи, 4 фолклорни и 2 кукерски формации и чуждестранни карнавалисти. Очакват се около 35 000 зрители, които да се включат в карнавалната еуфория.

Темите на карнавала ще започнат от глобалните, ще преминат през националните и ще стигнат до местните проблеми. Ще има много политическа сатира, троянски кон, римски сенат и италианска комедия дел арте.

По традиция всяка година в началото се реже опашката на голямата триметрова котка - Царицата на Карнавала. Тази година ще бъде отрязана опашката на римски император, защото Царицата ще има тематична визия.

Съпътстващи събития на карнавала са Международният фестивал на спектаклите за един актьор "BGMOT”, Биеналето на хумористично-сатиричната детска рисунка "Алкохолът – веселие или опасност” – Габрово 2014, Националният карнавал-ревю на живи котки, детският мини-карнавал и още много смешни, завладяващи и дори екстремни събития чак до 18 май.

Желаещите могат да получат професионален карнавален грим - напълно безплатно – в пунктовете за гримиране, които в карнавалния ден ще бъдат оформени до Регионална библиотека "Априлов-Палаузов".

Популярни гласове от българския радио ефир ще звучат по трасето. Любимец 13 или Наско от БГ Радио, няма да пуска любими песни за любими хора, но ще забавлява габровци и гостите на града с пиперлив хумор. Други известни гласове в радиоефира ще са Симо от "Стартер", Ники Кънчев от Дарик Радио, габровската Светлана Кацарска, Велина Махлебашиева от Българското национално радио.

Предвидени са забавления и за посетителите с артистични заложби. На 15, 16 и 17 май габровци или гости на града ще могат да се потопят в цветовете на дефилето, като създадат своя карнавална маска или картини върху копирна. В празничната събота котки върху коприна ще посрещат и посетителите на Карнавал-ревюто на живи котки в спорта зала "Орловец". За участие в карнавала на котки в Габрово няма никакво значение дали котките са от най-чиста порода и благородно потекло или пък са прибрани от улицата като малки и беззащитни котенца. В Габрово твърдят, че оценяват костюмите и аксесоарите, красотата, доброто отглеждане.

И за да нямате и капчица съмнение, че пристигате в карнавален град, още на автогарата в Габрово ви посреща симпатична метална котка, която ще отговаря за повишаване настроението на посетителите на автогара Габрово. В тази нелека задача й помагат две влюбени цветни двойки, които посрещат и изпращат пътниците. Пластиката е изработена от части на счупени автобуси от служителите в сервиза на транспортното депо, а идеята е на Марияна Мичева.

Е, готови ли сте за шарен карнавал?

Открийте още идеи за уикенда в peika.bg.

Водещи

Най-четени