Уикенд идея: Орфей докосва лирата си, музика и огън завладяват Татул 20.06 | 11:45

Тракийското светилище ще стане арена на фестивала „Нощта на Орфей“

От Филипа Тодева

Живеем в земята на Орфей. Тракийската магия се понася над България с мистичните напеви на онази далечна култура, която е така близка до нас, а в същото време – толкова непозната.

Когато лятното слънце се крие от небосклона и звездите заблестят в тракийските светилища възкръсват спомени за отминалите епохи, които по земята гордо са крачили Резос и Севт.

И тази година тези от вас, които искат да изживеят тази магия, могат да посетят тракийското светилище край село Татул. В съботната вечер светилището ще се превърне в сцена на фестивала "Нощта на Орфей". Ще се включи и група "Петте сезона", с ръководител Стефан Диомов. Но най-голяма атракция се очаква да бъде група "Дивинитас", които ще зарадват посетителите с огнено шоу.

Предвидени са и народни танци на ансамбли от Кърджали. Финалният щрих на фестивала ще бъде пускането на огнени фенери над тракийското светилище, а програмата ще бъде закрита със заря. Това е един чудесен начин за репетиция за Джулая, но чрез опознаване на нашата духовна култура.

Светилището на Татул е датирано от 4 век пр. Хр. В древността от това светилище древните са наблюдавали изгревите и залезите, а тракийските жреци опознавали звездите и синхронизирали календара си по движението на небесните тела.

А какво може да очаквате вие, вижте във видеото:

Водещи

Най-четени