Уикенд идея: По рибарски до Тутракан 21.03 | 09:00

Вижте уникалния за България и Европа Музей на дунавския риболов и лодкостроене

От Мария Ангелова

Идеята за уикенд разходка тази седмица няма да се хареса на запалените рибари. Защото тя включва посещението на един необикновен музей, в който има доказателство черно на бяло за уловена близо 5-метрова, 393-килограмова моруна. Кой каквото ще да разправя, че е уловил (както знаем, рибарите с вързани ръце трудно лъжат), в уникалния за България и Европа Музей на дунавския риболов и лодкостроене в Тутракан е запазена фотография от средата на миналия век. На нея се виждат рибата-рекордьор, щастливия рибар, кмета, попа... цялото селско войнство!

Тутракан е рибарско селище от хиляди години. Съдбата на града се е свързана с риболова, с изработката на мрежи и лодки. В споменатия музей можете да видите праисторически приспособления за риболов, лодки, кукички. Нещата не са се променили особено много всъщност.

Разходката ви в музея ще премине през 7 зали, една от която представлява типична рибарска къща – с характерното обзавеждане и такъми.

Място е отделено и на строенето на лодки, което се развива в този край още от римско време. В античната крепост Трансмариска край Тутракан е имало работилница за ремонт на плавателни съдове.

В началото на миналия век в Тутракан има повече от 5000 рибари (което би се равнявало на половината от днешното му население), а на рибарския пристан са били закотвени над 1000 лодки.

Къщите от Рибарската махала на Тутракан са запазени и до днес и са превърнати в архитектурен резерват, в който можете да почувствате атмосферата на миналото, да си поговорите с рибарите, да си намерите някой, който ще ви разходи по Дунав с лодка...

В Тутракан можете да наемете лодка и да си направите разходка по Дунав. Вижте останките от крепостта Трансмариска и посетете защитената местност Калимок-Бръшлен.

А в Peika.bg открийте още идеи за уикенда.

Водещи

Най-четени