Уикенд идея: Правец 29.11 | 11:05

Направете си разходка до родния дом на Тодор Живков

От Мария Ангелова

На първо четене може и да не звучи особено вълнуващо да се разходите до Правец, Ние пък ще ви разкажем защо е точно обратното.

По правешките улици са се разхождали такива световни знаменитости като Муамар Кадафи, Ким Чен Ир, Индира Ганди, Фидел Кастро. Минете и вие по стъпките им и открийте един град, в който по особен начин съжителстват минало и настояще.

Центърът на Правец е широк. Толкова широк, че оставя усещането, че е безлюден. На централния площад Тодор Живков ще видите герба на града (с девиза "По правия път нагоре"), университета, историческият музей (затворен в неделя). В края на широката пешеходна зона се намира паметникът на бившия диктатор, а малко встрани и този на Димитър Благоев. Едно от най-интересните места, които можете да посетите в този град, в който навсякъде витае духът на Тодор Живков, е неговата родна къща.

Това не е просто някаква си къща на бивш диктатор, несправедливо превърната в музей вместо, например, да бъде взривена като мавзолея на друг, по-ранен диктатор. Разходка до родния дом на Тодор Живков е преживяване, което ще ви срещне с толкова много съкровища и скъпоценности, че ще се почувствате сякаш сте били на обиколка в хазната на някой махараджа.

Богатата изложба, която е събрала част от подаръците, които Тодор Живков като държавен глава е получавал от крале, президенти и себеподобни диктатори от цял свят, се нарича "Тодор Живков и светът". Намира се в двора на родния му дом, в отделно построена сграда.

В залите на два етажа са наредени златни и сребърни подноси, изящни дърворезбовани кутии и кутийки, сувенирни масички, порцеланови вази, стенни килими, макети на

А всичко започва от една скромна, селска къща. В същия двор, където е сградата на експозицията, се намира родният дом на Тодор Живков. В него е подредена малка етнографска експозиция. Къщата е реставрирана и превърната в музей още през 1974 г.

Къщата-музей и сградата с подаръците на Тодор Живков са отворени всеки ден, без почивен ден. От 1 ноември до 1 април работното време е от 10 до 17 часа, а през останалото време – от 10 до 18 часа. В града има табели, които ще ви насочат към музея, а и когото и да попитате, ще ви упъти.

Докато сте в Правец, посетете и историческия музей (намира се в центъра, затворен в неделя), посетете площад Тодор Живков, а в края на главната пешеходна улица ще видите и паметник на бившия диктатор. Малко в страни от него има и статуя на Димитър Благоев. На 3 км от Правец е правешкият манастир "Свети Теодор Тирон", а на още 18 км - Чекотинският манастир. На 13 км оттук е Етрополе със своята пееща часовникова кула.

Вижте още идеи за уикенд в Peika.bg

Водещи

Най-четени