Уикенд идея: Разходка из приказната Братислава 26.07 | 10:24

Словашката столица пленява с архитектура, спокойствие и неподражаема атмосфера

От Гергана Златкова

Лято е, улиците са празни, градовете – една идея по-приятни и спокойни места за живеене.

Ако и вие сте от тези щастливци, на които им предстои да почиват и сте избрали да попътувате до някоя по-далечна дестинация, то можем да ви предложим едно място, което определено си заслужава да посетите – Братислава.

За да стигнете до словашката столица, ще трябва да изминете около 1000 км, но пък можете да сте спокойни – дори и по пътя за там има какво да се види – Сърбия, Унгария, красиви пейзажи и не на последно място – страхотни пътища.

За Братислава у нас не се знае много, като дори и след щателно проучване из българските информационни сайтове няма да намерите добри съвети, както се казва "от кухнята на града".

А определено си заслужава да сте подготвени.

Градът е разделен условно на стара и нова част, като силно ви препоръчваме да се разходите, ако имате възможност, и в двете от тях. Старият и новият град са свързани с мост над река Дунав, на чийто връх, срещу невисока такса, можете да се качите и да хвърлите един "птичи" поглед над целия град.

Ако сте любители на забележителностите, то старата част е точно за вас. Въоръжени с апарат, карта и удобни обувки, буквално ще се пренесете в друга епоха. Стилът на къщите, улиците, кафенетата пленява с простотата и същевременно оригиналността си.

Подгответе се обаче за едно – подобно на пловдивския стар град и там няма нито една равна улица. За сметка на това обаче, чувството да тръгнете нанякъде и да се озовете пред някой от изключително кокетните и уютни кафенета или бирарийки, където да отдъхнете за момент, гарантирано радва всеки пътешественик.

Сред историческите забележителности, които задължително трябва да включите в програмата си, са Кралският дворец, катедралата "Св. Мартин", арката "Девин", сградата на стария театър, операта и още много по-малки църкви, кокетни къщички и приятни магазинчета, където несъмнено ще си намерите очарователен сувенир.

Преди да тръгнете за модерната част на града, не пропускайте да се разходите по крайбрежната улица, където, освен чудесни снимки, ще усетите и величието на Дунава.

А там - ако сте си приготвили достатъчно пари, силно ви препоръчваме да се потопите в духа на словашката столица с една студена бира (която, въпреки че не е чешка, все пак е взела нещо от съседката си).

Водещи

Най-четени