Уикенд идея: Тиквен уикенд идва в Севлиево 11.10 | 09:15

Да се позабавляваме заедно

От Мария Ангелова

За поредна година Севлиево се превръща в тиквена столица на България. От 9 до 13 октомври всичко ще е на тема "тикви", а най-много изненади, естествено, са предвидени за уикенда.

В петък (11 октомври) няма да се спи, защото до полунощ за Нощ в музея и Нощ в галерията остават отворени вратите на Градската художествена галерия и Хаджистояновото училище. От 17:30 часа стартира карнавалното шествие "Тиквенбург" - както е прозвището на Севлиево по време на тиквените празници. След него забавно шоу ще изнесат Краси Радков и Борис Султарийски.

В събота ще има народни танци, песни и игри. В кулинарната изложба "Тиквени изкушения" майсторлък ще премерят готвачи професионалисти и любители, за да изненадат посетителите с нетрадиционни рецепти с тиква. Специална програма е предвидена за децата – с клоуни, игри, фокуси и изненади, както и творчески ателиета.Музикалната програма включва Миро, 101 каба гайди и Севлиевската духова музика.

И разбира се, ще бъде изяден най-дългият тиквеник в света, който по традиция всяка година се приготвя в Севлиево и всяка година е по-дълъг от миналогодишния.

Подробната програма на Празника на тиквата в Севлиево вижте в Peika.bg.

Ако след целия този тиквен рай сте се пристрастили към тиквите и кулинарните изкушения приготвени с тях, то тогава трябва да знаете и няколко подробности.

Тиквата е любима и на много други националности. В Пекин, например, приготвят вкусна супа с тиква.

Чийзкейк с тиква пък е десерт, който е много популярен навсякъде, където кухнята предполага смесването на сладко и солено.

Формата на тиквата позволява тя да бъде напълнена с ядки, някакъв плод и пикантни подправки. Вкусът е незабравим.

Ако искате да научите и още подробности за тиквата, то погледнете в Kulinar.bg.