Уикенд идея: Троянска сливова и „Отвличане на девойка“ 06.04 | 10:05

В Троян и околностите няма как да скучаете

От Нели Минчева

Зелената тишина на Балкана, комбинирана с горещата кръв и бурните страсти на балканджиите – съчетание, което можете да усетите с пълна сила в Троян и неговите околности.

Излегналият се по поречието на река Бели Осъм град е известен с кулинарния туризъм и няма как да е иначе с прочутата троянска сливова ракия и с вкусните гозби като шашлици, сачове, каварми, както и ястията от дивечово месо, приготвени на пещ.

Тук няма как да скучаете с джип-сафари, стрелба с лък, оф-роуд из планината, както и атракцията "Отвличане на девойка”, която пресъздава начина, по който в миналото са били ограбвани търговските кервани от вилнеещите в околността бандити-кърджалии. Атракцията се провежда вечерно време на територията на атракционен център "Айдушко сборище”, разположен край с. Балканец в Троянския балкан.

В миналото умелите троянски майстори постепенно създават уникалната Троянска керамична школа и ако посетите Музея на занаятите в града, ще можете и да се разходите по новопостроената улица на занаятите, където да видите и да си купите от творбите на прочутите майстори.

Древната римска крепост Состра

На 12 км северно от Троян по посока на с. Ломец два коловоза се отделят от асфалтирания път малко преди селището и водят до древна крепост, която макар и неизвестна в наши дни, е била добре позната на древните. Состра е римски военен лагер, построен върху руините на тракийско селище. В района на крепостта се различават жилищните сгради на военните, две кули, щаба на военната част, склад за жито, улици от II-V век. Но археологическите разкопки показват, че Состра е бил цял крайпътен комплекс, със селище, разположено извън крепостните стени. Жителите му вероятно са се грижили за поддръжката на лагера, прехраната на войниците и изработката на оръжие. В края на V в. Состра била нападната и унищожена от хуните. До момента са възстановени част от крепостните стени, входната врата, едната кула и всички улици в града.

Троянски манастир

Само на 2 км от селото (и на 10 км от Троян) се намира Троянският манастир "Успение Богородично", третият по големина в България. Основан в края на ХVІ в., днес той е прочут със своята архитектура, дърворезби и невероятните стенописи в манастирската църква, дело на Захарий Зограф, както и с чудотворната си икона Св. Богородица Троеручица, заради която, както се твърди, бил построен манастирът. Тя е копие на прочутата икона от Хилендарския манастир, а получава своето име "Троеручица" заради чудото, случило се с Йоан Дамаскин през VІІІ век. Той бил висш сановник в двора на дамаския халиф и си навлякъл гнева на византийския император Лъв ІІІ заради иконоборческата си позиция.

Императорът пратил на халифа писмо, в което твърдял, че Йоан Дамаскин иска да предаде Дамаск на византийците. Халифът повярвал на писмото и заповядал да отрежат дясната ръка на Йоан до китката. Свети Йоан измолил от халифа отсечената си ръка, допрял я до китката си и дълго се молел на иконата на Божията майка да излекува ръката му. След това задрямал и му се явила Дева Мария, която му казала: "Ето, ти си здрав. Труди се прилежно с изцелената си ръка за слава Божия". Йоан се събудил и видял ръката си зараснала. За благодарност, наредил на иконата на "Св. Богородица" да се добави сребърно изображение на отсечената ръка и така тя получила името си "Троеручица”.

От Хилендарския манастир иконата пристигнала в с. Орешак (на 5 км от Троянския манастир) около 1600 г., носена от двама монаси от Света гора. Те носели иконата към Влахия, но отседнали в селото, за да си починат. На следващия ден, когато се подготвяли да отпътуват, магарето, с което пренасяли иконата, отказало да тръгне и се наложило да останат в селото още един ден. Случката се повторила няколко пъти и монасите приели това като знак, че иконата трябва да остане там. Така възникнал Троянският манастир, който векове по-късно се превръща в истинско книжовно и революционно средище с основания от Левски тук революционен комитет, в който вземат участие всички монаси.

Беклемето

В древността в земите на днешния троянски край били издигнати три станции - крепостта Состра, Ад Радицес и Монтемно на Беклемето. Сега Беклемето е курортен комплекс, на 22 км югозападно от Троян, в подножието на Троянския проход. Разположен на 1320 м височина Беклемето е подходящ както за зимен, така и за летен туризъм. Курортът разполага с писта за биатлон и ски-бягане, както и с три ски писти с влекове. Ако обичате ски ориентирането, тук има топографско трасе с дължина 120 км.

От Беклемето тръгват много пешеходни маршрути – един от които се спуска до бреговете на река Черни Осъм. Едноименното село, разположено покрай реката, е известно най-вече със своя Природонаучен музей, където може да видите над 700 препарирани животни, представители на фауната в Централна Стара планина.

Водещи

Най-четени