Уикенд идея: Хасково - градът на рекордите 12.04 | 11:05

Както в самия град, така и в околностите му можете да научите много за историята

От Елена Кирилова

Ако никога не сте ходили в Хасково, то веднага можем да ви дадем поне една причина да го направите. Градът е сгушен в Източните Родопи, а това прави атмосферата му неповторима.

Всъщност Хасково е доста интересно място, записано в Книгата на Гинес с един необичаен рекорд. В него се издига най-високата в света статуя на Дева Мария.

Посещението ѝ ще ви донесе и печат в книгата със Стоте национални туристически обекта. Монументът привлича хора от цял свят, а причината за построяването ѝ се крие във вярването, че Божията майка е покровителка на града.

Рекордите обаче не свършват дотук. В Хасково се намира и най-високият пилон с националния флаг в цяла България. Можете да го откриете в парк "Ямача”, представляващ един от най-високите хълмове в околността.

Хасковлии се хвалят и с Камбанарията, построена през 2010 г. По думите им тя се извисява на почти 30 метра и е смятана за една от най-високите на Балканите.

824105

Докато се разхождате из самия град, ще откриете редица исторически места, от които ще научите повече за миналото на Хасково. Не пропускайте шанса да разгледате къщата на чорбаджи Паскал или т.нар. Паскалева къща. Всеки от местните ще ви упъти до нея и ще се похвали с факта, че тя е изключително запазен архитектурен обект.

Всъщност Паскалевата къща ще ви разкрие прехода от селския живот към европейския бит. Отвътре пък ще ви омае с резбованите тавани и с интересната етнографска експозиция.

За онези, които обичат да се разхождат извън града, препоръчваме горещо да посетят Светилището на нимфите и Афродита, което се намира в близост до село Каснаково. В миналото на това място е имало голям комплекс с много сгради и страхотен амфитеатър. На мястото има и три минерални извора.

Легендата разказва, че Светилището е построено в чест на водните нимфи и на Афродита.

Ако все пак откриете повече време, можете да направите пътешествието си още по-интересно. Хасково се намира близо, както до границата с Гърция, така и до тази с Турция.

Водещи

Най-четени