Уикенд идея: Червеният манастир Жича 14.03 | 09:47

800-годишна обител пази между стените си истории за пищни коронации на крале

От Мария Ангелова

Когато времето се затопли, веднага започват да ни минават мисли за разходки наблизо и надалеч, за откриване на нови интересни места, за нови гледки, вкусове и преживявания. Тази седмица ще ви предложим едно интересно пътуване до съседката ни Сърбия и до един манастир, който е колкото важен за сърбите, толкова и визуално впечатляващ с яркочервените си стени.

Манастирът Жича е 800-годишна обител с катедрална църква споменатото наситеночервено, която пази между стените си историите за пищни коронации на крале. Както повечето християнски храмове, и манастирът Жича е претърпял значителни разрушения по време на османската власт, но все още в църквата могат да се видят стенописи от 14-и век.

Манастирът Жича е важен за сърбите поради няколко причини. Тук е извършена коронацията на Стефан II Неманич през 1217 г. като крал на Рашка. Коронясването е извършено от първия глава на самостоятелната сръбска църква и брат на краля – свети Сава. За много сърби свети Сава е най-важният сръбски светец (може би вече сте посещавали белградската катедрала, която носи неговото име и е най-голямата катедрала на Балканите).

Освен да се разходите сред вековните сгради на манастира Жича, можете да си вземете и от натуралните плодови соковете, които монасите произвеждат – без консерванти и оцветители. Манастирският комплекс освен това разполага с доста просторен двор, в който има десетки пейки за почивка и припичане на слънце. Градините са поддържани и зелени дори и през зимата заради избора на растителни видове в тях. Дойдете ли пролетно или лятно време, ще ви посрещнат много пъстри цветя.

Манастирът Жича се намира на 300 км от София, на 5 км от сръбския град Кралево. Ако тръгнете към манастира, можете да комбинирате с посещение на град Пирот, Ниш или Чачак.

Вижте в Peika.bg още идеи за уикенда.

Водещи

Най-четени