Унгарският авиопревозвач Malev трябва да връща държавна помощ 09.01 | 17:08

ЕК направи проверка на приватизацията на авиокомпанията

От iNews.bg

Европейската комисия (ЕК) нареди на унгарската авиокомпания Malev да възстанови суми, получени като държавна помощ в периода между 2007 и 2010 година, тъй като представляват незаконна държавна помощ.

Според правилата на ЕС една компания може да получи държавна помощ, ако изпитва затруднения, но само при изпълнение на строги изисквания. Отпускането на средства минава през задължителното одобрение на ЕК.

Malev не е изпълнявала изискванията, а отпуснатите от държавата помощи са дали на авиокомпанията нечестно предимство на пазарите. Сега компанията ще трябва да възстанови получените суми.

От Malev коментираха, че решението на ЕК не поставя под въпрос функционирането на компанията - то не означава, че трябва веднага да платим исканите суми, обясни Януш Берениу, председател на авиокомпанията.

След няколко неуспешни опита за приватизация унгарското правителство най-накрая сключи договор за продажбата на Malev с компанията AirBridge Zrt. След репортажи в унгарските медии, че правителството обмисля да си върне управлението в авиокомпанията, от ЕК отвориха задълбочена проверка на мерките.

Сред тях например е грант от правителството в размер на 76 млн. евро, който е последвал продажбата на компанията през декември 2007 година.

Водещи

Най-четени