Ученици откриха нова зала в пещерата „Шаренка” 03.04 | 15:52

Ученици от Мадан, занимаващи се с пещерен туризъм, са разбили един сталактон и открили залата

От Кремена Бедерева

Нова пещерна зала е открита тази зима в пещера "Шаренка”, съобщи отговорникът за пещерата Розалия Кехайова. Ученици от Мадан, занимаващи се с пещерен туризъм, са поискали от нея разрешение да разбият един сталактон, и след като получили одобрението й, в нейно присъствие разбили сталактона.

"По този начин открихме нова девствена зала с малко езеро в нея”, каза Кехайова. Това откритие било много вълнуващо както за учениците, така и за нея, допълва още Агенция "Фокус".

Ще продължават дейностите по разширяване и облагородяване на пещерата. При хубаво време почистват и облагородяват района около пещерата, а при лошо време работят вътре. Пещерата работи без почивен ден и може да бъде разгледана по всяко време. На входа има оставени телефони за връзка с уредника на пещерата.

Това, което действа най-впечатляващо на туристите, е таванът на пещерата, който е облепен с кристали. Като се включи прожектор, блестят като злато, а този ефект се получава от халкопирита. Кристалите са поставени там като пещерна атракция, но въпреки това, те се намират в естествената им среда.

От стичащата се по стените вода са се образували улеи, които са оцветени в цветовете на цинка и на оловото в различни нюанси.

Има проект за развитието на минния туризъм и по този проект ще се изгради пътека, която ще минава през пещерата и като се използва и старата пътека ще се образува цял комплекс, свързан с рудник "Горен Баран” и с пещерата "Дупката”, която се намира близо до село Мъглища.

По проекта за развитието на минния туризъм се предвижда да се свърже минния туризъм с пещерния и туристите, които посещават пещера "Шаренка” да могат да разгледат и рудник "Горен Баран”, който е на 5 минути път от пещерата.

Кехайова каза още, че има и подготвени планински водачи, 6-има на брой, който са преминали специален курс на обучение.

Водещи

Най-четени