Французи ще строят целогодишен комплекс с 20 000 легла в Рила 30.10 | 16:22

Инвестиционният проект обхваща 8000 хектара земя в Самоков и Сапарева баня

От iNews.bg

Пет френски компании са заявили интерес да строят огромен комплекс за целогодишен планински туризъм в Рила с леглова база от 20 000 легла, анонсира вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева.

Инвестицията е на стойност 550 милиона евро, като комплексът ще бъде с възможност за каране на ски, колоездене, пътеки за туристи и други атракции.

По думите на Бобева акцентът ще бъде не върху ски курорта. Освен това инвеститорите искат цялата зона да бъде без автомобили, за да се щади природата.

Предложението до министрите е изпратено от общините Сапарева баня и Самоков, които са го приели на общинските си съвети, както и от потенциалните френски инвеститори.

За да се запознае с детайлите по инвестиционните намерения, кабинетът е сформирал работна група под председателството на заместник-министъра на икономиката, която ще оцени доколко и как би представлявал интерес този проект за страната ни.

"Проекти от такъв мащаб и такива престижни институции не всеки ден се заявяват в Министерския съвет", изтъкна Бобева. Затова, ако проектът е приемлив и подходящ за интереса на България, правителството ще го подкрепи, категорична бе тя.

Водещи

Най-четени