Хартиени птици рекламират поклонническия туризъм в Несебър 15.08 | 20:50

Общината избра нетрадиционен начин да постави началото на проекта "Духовния път"

От Деляна Петкова

Оригинален начин избра община Несебър за популяризиране на поклоническия туризъм – градът осъмна украсен от стотици хартиени птици. С оригамито беше маркирано трасето на проекта "Духовния път", който стартира днес, съобщиха от общината.

Всеки, тръгнал след хартиените птици днес, извървя пътя до 11 средновековни църкви, открити в града. В момента те са затворени, но амбицията на общината е за кратко време да успее да ги реставрира и отвори за посетители.

Първите проекти ще старитрат още в края на лятото. Става въпрос за реставрацията на църквите "Св. Йоан Кръстител" и "Св. Параскева", за която е осигурено финансиране по ОП "Регионално развитие". Готов е и проектът за реставрация на "Св. Архангели Михаил и Гавраил".

В момента в Несебър има само един действащ храм. Целта на местната администрация е да върне славата му на Град на църквите. 44 са откритите храмове от периода V-ХIХ век на територията на Несебър, което го прави градът с най-много църкви в България.

Археологията и възрожденските къщи са следващите точки, по които ще бъдат изготвени маршрути за културен туризъм. С проект за реставрация на римските терми общината ще кандидатства по Норвежката програма за партньорство.

Водещи

Най-четени