Харчат 700 хил. лева за кадастър на плажове и дюни 15.05 | 15:00

Езера и лимани в Добричко също ще бъдат картографирани

От Христина Рафаилова

Регионалното министерство ще похарчи 700 хил. лева за създаване на кадастър на плажове, пясъчни дюни, както и на водоеми, намиращи се до морето.

На заседанието си днес Министерският съвет реши да отпусне за целта на строителното ведомство 500 000 лева. Остатъкът от средствата ще бъдат за сметка на бюджета на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Именно на нея ще бъде възложено изготвянето на кадастрална карта и кадастрални регистри и на специализирани карти и регистри на въпросните територии.

Такива ще бъдат направени за дюните и плажовете, попадащи в землищата на с. Осеново, община Аксаково, с. Близнаци, община Аврен, с. Ново Оряхово и с. Шкорпиловци, община Долни чифлик, и с. Самотино, община Бяла. Те ще обхващат общи 185 хектара.

Карти и регистри ще бъдат изготвени и на дюните, разположени извън обхвата на морските плажове (включително и в зона Б), попадащи в землища с одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри. Това са около 230 хектара.

Езерата, влажните зони, лагуните и лиманите  в област Добрич също ще бъдат картографирани и вкарани в база данни. Също така ще бъдат описани и брегоукрепителни и брегозащитни съоръжения в района. Същото ще бъде направено и в област Варна.

Водещи

Най-четени