Харчим средно по 882 лева за лятна почивка 20.06 | 14:15

Повече българи ще почиват тази година, сочи проучване

От Ралица Стоянова

87% от българите планират да отидат на почивка през лятото, сочи проучване на Visa, проведено в България. Това е ръст от 27% спрямо 2011 година.

39% от тях смятат да похарчат повече пари по време на ваканцията си в сравнение с миналата година.

Средно българинът планира да задели за лятната си почивка 882 лева. Най-щедри това лято ще бъдат хората на възраст между 35-44 години, които планират да похарчат през почивката си средно по 1009 лева, следвани от хората между 45-55 години с 952 лева. Най-младите участници в проучването (18-24 години) ще използват нискотарифни варианти с бюджет от 485 лева.

Над половината (59%) от участниците в изследването възнамеряват да прекарат лятната си отпуска в България. Най-желани са черноморските дестинации - 74% планират да прекарат ваканцията си на морето, а 16% в планинските курорти. Участниците в проучването планират да посетят курорта "Слънчев бряг" (6,5%), следватт Варна, Китен и Созопол ( по 5%), както и Лозенец, Приморско.

Близо една трета от анкетираните (29%) планират ваканция както тук, така и извън страната, а едва 12 на сто имат намерение да прекарат отпуската си само в чужбина. Петте най-предпочитани чуждестранни дистанции тази година са Гърция (15%), Турция (9,5%), Испания (5%), Италия (3%) и Германия (2%).

Всеки пети вече е направил резервация за почивката си, а 45% планират ваканция, но все още не са организирали пътуването си. Повече от половината анкетирани ще почиват през август (56%), като хората предпочитат началото на месеца (20%) или неговия край (20%). На второ място като най-желано време за почивка се нарежда юли (42%), а трети е септември (31%). Едва 18% са планирали ваканцията си за юни.

Тази година близо 29% от хората ще прекарат повече време в отпуск в сравнение с миналото лято. Над половината (53%) ще си вземат същия брой почивни дни, колкото и през 2011 година. Средно хората планират да почиват 10 дни.

Проучването показва още, че нараства броят на хората, които предпочитат да плащат с разплащателна карта. Това важи не само при правене на резервации, но и по време на самата ваканция. Почти една трета от всички участници (30%) възнамеряват да използват дебитна или кредитна карта, за да платят почивката си.

Като основна причина за своето решение да използват разплащателни карти при организирането на почивката, картодържателите изтъкват, че е по-лесно (89%), по-бързо (44%) и по-сигурно (21%) от плащането в брой.

Същото важи и за хората, които планират да използват своите карти и през самата отпуска. Те избират този начин за разплащане, защото е по-лесен за употреба (90%), по-сигурен (32%) и по-бърз (30%) от парите в брой.

Какво трябва да направите, когато ползвате картата си в чужбина?

- Проверете датата, на която вашата карта изтича, съветват от Vis;

- Уверете се, че имате достатъчно средства в сметката;

- Запишете телефонния номер на колцентъра на банката;

- Постарайте се да не държите картите и парите си на едно и също място – така няма да загубите всичко едновременно, ако бъдете ограбени;

- Пазете копие на всички бележки от плащанията с вашата карта, за да можете да ги проверите в месечното извлечение;

- Запомнете PIN-а си, ако планирате да теглите местна валута от банкомат, и се уверете, че никой не наднича, когато го въвеждате.

Водещи

Най-четени