Хижите ще получават категория до три еделвайса 22.03 | 17:24

На обектите, които в момента са категоризирани, няма да се налага да започват нова процедура

От iNews.bg

Условията и удобствата, които предлагат планинските хижи в България, ще бъдат категоризирани до ри еделвайса. Това предвижда проектът на Наредба за изискванията към туристическите хижи, туристическите учебни центрове, туристическите спални и прилежащите към тях заведения за хранене и редът за определяне на категория, отказ, прекратяване и понижаване на определената им категория.

Нормативният документ е качен на сайта на Министерството на туризма (www.tourism.government.bg) за обществено обсъждане.

След изтичането на 14 дневния законов срок, постъпилите предложения ще бъдат обсъдени и обобщени, а наредбата ще бъде обнародвана в Държавен вестник. Това е поредният нормативен акт към сега действащия Закон за туризма, чието приемане е забавено с близо две години. 

Наредбата предвижда категоризацията на хижите, туристическите центрове и туристическите спални да се извършва от Министерството на туризма, с активното участие на Българския туристически съюз. Получаването на категория ще зависи от съответствието на обекта на минималните задължителни изисквания за изграждане, обзавеждане, оборудване и предлагани услуги.

На обектите, които в момента са категоризирани, няма да се налага да започват нова процедура, но тези, които подлежат на прекатегоризация във връзка с изтичане срока на действие на определената им категория, ще трябва да преминат през процедурата по новата Наредба.

За некатегоризиран обект, в който се предоставят туристически услуги, законът предвижда санкция от 1 000 до 10 000 лв. А при предоставяне на услуги, които не съответстват на изискванията за определената категория на обекта, размерът на санкциите е от 1 000 до 3 000 лв.

Въпреки предстоящите промени, които Министерството на туризма подготвя в Закона за туризма, няма да се наложи допълнителна актуализация на Наредбата за изискванията към туристическите хижи, туристическите учебни центрове, туристическите спални и прилежащите към тях заведения за хранене и редът за определяне на категория, отказ, прекратяване и понижаване на определената им категория.

Водещи