Хищните акули възраждат туризма в Египет 15.06 | 17:27

Всяка акула носи на Египет ежегоден доход от 200 000 долара

От Петя Михайлова

Редките представители на фауната в Червено море, към която принадлежат и различните видове акули, имат значителен принос към ежегодния доход от туристическия сектор на Египет и способстват за възраждането на този отрасъл на египетската икономика, който пострада сериозно в резултат на януарско-февруарските протести.

Това се твърди в доклад на помощник министъра на туризма и околната среда на Египет Махмуд Ханафи, цитиран от РИА Новости.

Според министерството всяка рядка акула в Червено море носи ежегоден доход на Египет в размер на 200 000 долара – толкова харчат туристите на година за различни сафари-турове с цел да видят хищниците в естествената им среда на обитание.

До 85% от туристите в Египет се включват в сафари-турове за запознаване с червеноморската фауна, като болшинството искат да видят именно акулите.

Въпреки очевидната икономическа изгода хищниците едва не провалиха морския туризъм в края на миналата година.

В началото на декември в курорта Шарм ел-Шейх бяха извършени пет нападения от акули над туристи, след което плажовете бяха затворени за неопределено време. Германска туристка почина, а пострадалите бяха четирима.

Преди тези инциденти плажовете в Шарм ел Шейх се считаха за абсолютно безопасни.

14 млн. туристи посещават Египет всяка година. През 2010 г. доходите на страната от туризъм възлизат на 13 млрд. долара.

Водещи

Най-четени