Холандия? Естествено - лалета 21.04 | 08:30

Изложбата на цветя в Кукенхоф е в разгара си

От Елена Кирилова

Всеки, който чуе думата "лалета", се сеща за безкрайните полета от цветя в Холандия. Именно сега е моментът, в който всеки любител на тези прекрасни растения, трябва да отиде до холандския град Лисе, защото съвсем близо до него, в местността Кукенхоф, се провежда най-голямото изложение на цветя в света, което сега е в разгара си.

Тази година изложбата на цветя в Кукенхоф се провежда между 24 март и 20 май, като най-доброто време да видите лалетата е около средата на април, казват организаторите. 

Паркът е популярен с това, че на площ от 32 хектара са засадени над 7 милиона растения.

Благодарение на красотата на милионите цветове на лалетата, градините привличат повече от 700 хиляди посетители годишно, превръщайки мястото в една от най-известните атракции в Холандия, която е най-големият износител на цветя в света и контролира близо 80% от търговията с лалета.

Цветните градини в Кукенхоф са създадени през 1949 г. по идея на кмета на Лисе. Целта била да бъде създадена открита изложба на цветя, където земеделските производители да покажат най-новите видове, които са създали, а потребителите могат да видят и закупят различни видове цветни луковици.

Повече от 50 години по-късно пролетната изложба в Кукенхоф е най-голямата изложба на цветя в света и е едно от най-сниманите места на Земята.

По време на изложението всеки холандски производител, който има желание да се включи, може да засади на определено място луковиците на своите цветя. Така всяка година площите получават най-различна аранжировка и нито едно кътче не прилича на друго.

Лисе се намира в близост до Амстердам, в югозападна посока. В околностите му са полетата на голяма част от най-старите производители на лалета, където почвените и климатични условия са особено подходящи за отглеждането на цветя.

Водещи