Хотелиери и превозвачи протестираха на обходния път на "Цанков камък" 15.06 | 13:44

Протестът е срещу неразчистения пътен участък, по който падат камъни след активизирано каменно срутище

От Кремена Бедерева

Група хотелиери и превозвачи от Девин протестираха днес в района на новия път Девин - Михалково - Пловдив, съобщи Владимир Солаков, председател на местото хотелиерско сдружение.

Протестът е срещу неразчистения пътен участък, по който от няколко дни падат камъни и скални късове след активизирано каменно срутище.

Протестиращите настояват пред НЕК като инвеститор на обходния път на "Цанков камък" да се предприемат незабавни мерки за разчистване и обезопасяване на основната пътна артерия за Девин. Новото трасе, определено от премиера Бойко Борисов като най-скъпо струващия път в страната, все още не е пуснато официално в експлоатация, а бе отворено през лятото на 2010 г. с временна организация на движение.

Проблемният участък с падащи камъни по трасето е с дължина около половин километър, а следите от активизираното на 12 юни срутище остават неразчистени по асфалта, заяви пред БТА Владимир Солаков.

По негови думи през нощта хотелиерите са организирали акция за разчистване, осветяване и обезопасяване на зоната с падащите камъни. Протестиращите са разговаряли с представители на НЕК, които са ги уверили, че днес пътят ще бъде разчистен.

Хотелиерите предупреждават, че ако от компанията не спазят ангажимента, ще предприемат нови протести. Проблемите с пътя засягат не само превозвачите, но и туристическия бизнес в Девин, тъй като има риск да се отблъснат туристи, обясняват от хотелиерското сдружение.

Водещи

Най-четени