Хотелиери искат създаването на туристическа полиция 13.07 | 09:10

Идеята у нас е на 35 години, а в Италия и Испания моделът работи успешно отдавна

От iNews.bg

Създаването на специално звено в полицията, което да се занимава с курортите и туристите искат от бранша. От там посочват, че такива органи на реда са създадени отдавна в държави като Италия и Испания и опитът им е успешен. Председателят на Бургаската регионална туристическа камара Иван Иванов се застъпва за идеята и отбелязва, че я е предлагал още преди 35 години. Засега обаче резултат няма.

Той обяснява пред БНР, че например в "Слънчев бряг” на всеки ъгъл има по двама-трима полицаи. Но те никога не са работили в реална туристическа среда, защото са командировани за лятото от вътрешността на страната. Което пък създава допълнителен проблем в районите на постоянната им месторабота, където се "оголват” полицейските управления. "Трето, те не познават спецификата на района”, отбелязва още Иванов.

"Никой не е направил баланс, за да види какви са ползите и вредите. Трябва да се помисли как могат да помогнат бизнесът, общината и държавата. Напълно възможно е да бъдат намерени решения”, смята Иванов. Той посочва като добър пример Палма де Майорка, където проблемите успешно се решават със строги наредби и санкции.

Водещи

Най-четени