Хотелът на Жоро Главата в Слънчев бряг се прочу с надписи "Само за бели" и White Lives Matter 08.09 | 17:15

Надписите предизвикват крайно възмущение в социалните мрежи, където България е демонизирана заради случката

От iNews.bg

Скандални надписи с расистки оттенък "Само за бели" и "Животът на белите има значение" се появиха на входа на хотел "Heaven" (в превод от англ. – рай) в Слънчев бряг, сигнализират чуждестранни гости на българския курорт. Във Фейсбук-групите Foreigners in Sofia & Friends, Scandinaver i Bulgarien и в сайта "Трипадвайзър" бяха публикувани снимки, на които се виждат расистките послания.

Надписите предизвикват крайно възмущение в социалните мрежи. Кристер Стрьом – швед, който живее в Ямбол, споделил снимка в една от групите, пише във Фейсбук:

"Очевидно това е от тази година в хотел Heaven на Слънчев бряг. Надявам се да загубят много клиенти заради това. Лично аз бих отишъл някъде другаде".

В "Трипадвайзър" регистрирана потребителка, представила се като Сара, коментира:

"Този хотел има знак "Само за бели" точно до входа си. Не разбирам как е възможно това през ХХІ век. Представете си, че сте резервирали престоя си в този хотел като чужденец и първото нещо, с което се сблъскате пред входа, е знак "Само за бели". Това трябва да е незаконно и е нечовешки обидно. Заради себе си и заради всички останали, не резервирайте престой в тази расистка бърлога".

Коментарът на Фейсбук-потребителката Marina MK e:

"Достигането на нови дъна е специалитет на тази държава".

В групата "Чужденци в София…" спорят дали България е расистка държава. От контеста става ясно, че този знак вероятно е предназначен за роми и че това е обичайно у нас.

Сайтът на колегите от "Площад Славейков" се опита да се свърже с представител на хотела за коментар. Служителите може би са инструктирани да не отговарят на въпроси на медиите, защото в разговор с наш репортер от рецепцията на хотела първоначално попитаха защо трябва да отговарят, а впоследствие казаха, че имат много клиенти и може някой от тях да е сложил знака. При уточнение, че той е на входа на хотела и явно стои там отдавна и със съгласието на ръководството, връзката прекъсна.

Свързахме се и с автора на снимката, който пожела да запазим анонимността му. Той е французин, който вече от пет години живее в България. Снимката направил на 5 септември, но споделя, че не е прекарал почивката си в хотела, а само забелязал надписа и решил да го сподели в социалните мрежи. Казва, че досега не се е сблъсквал с расизъм в страната ни, но не може да каже същото за някои от приятелите си французи у нас, които са чернокожи. Той не е подавал сигнал за снимката, намерение да сигнализират в Комисията за защита от дискриминация заявяват потребители в групата "Чужденци в София и приятели".

Хотел и апарткомплекс "Хевън""е собственост на Георги Славов, известен като Жоро Главата, син на взривения в асансьор човек на СИК Стоил Славов и наричан "наследника на СИК". През 2012 г. хотелът стана печално известен с избухналия в един от апартаментите му пожар.

Хотел "Хевън" е построен в разрез с всички държавни разпоредби – върху дюни, само на 25 м от морето и очевидно никой досега не е разпоредил заличаване на незаконния строеж.

Водещи

Най-четени