Царевец - любимо място за релакс 12.08 | 13:21

Крепостта е била най-посещаваният туристически обект в България през юли

От Христина Христова

Архитектурно-историческият резерват "Царевец” е бил посетен от 31 956 туристи през юли. Това е най-посещаваният туристически обект в България, информира Иван Църов, директор на Регионален исторически музей във Велико Търново за Sever.bg.

На второ място по посещаемост е една от най-старите запазени у нас църкви "Рождество Христово" в село Арбанаси, заедно с Констанцалиевата къща. През юли църквата е посетена 31 956 пъти, а миналата година - 23 787.

Тази година туристическият интерес е видимо по-завишен, отколкото предните години. Наблюдава се ръст в броя на туристите, в сравнение с миналата година. През юли 51 823 са туристите посетили старата столица, а миналата година са били 37 777.

По думите на директора на РИМ увеличението на туристическия поток се дължи до голяма степен на успешното реализиране на проекта за подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура, както и създаването на Мултимедийния център. В него посетителите могат да придобият представа за бита, традициите, занаятите на жителите през Средновековието, както и за царете, които са управлявали старата българска столица, както и за част от някои значими битки. Мултимедийният център е посетен от 4 859 туристи през миналия месец.

По данни на историческия музей цифрата на чужденците, посещавали туристическите обекти в региона през юли, не се е променила чувствително. Тази година са 22 916, а миналата година са били 20 869. Най-много са руснаците - 6 782.

В района на Старото военно училище е имало най-вероятно древно тракийско селище. Това стана ясно при изкопните работи по водния проект. Инвеститорът, избран да строи на това място, ще трябва да плати и археологическите проучвания на обекта, по закон, за да се изясни точният характер на това поселение, коментира Иван Църов.

Подробности четете на Sever.bg.

Водещи

Най-четени