Царският влак вози туристи от Левски, през Ловеч до Троян 05.05 | 07:26

Влакът ще се тегли от възстановен парен локомотив

От Елена Коцева

Специален туристически влак ще премине по ж.п. линията Левски-Ловеч-Троян в четвъртък (5 май). Той ще се тегли от нововъзстановен за движение със собствена сила парен локомотив от музейната колекция на БДЖ. Парният локомотив на влака се съхранява в депото в Горна Оряховица.

Възстановяването на локомотива е приключило с успешната приемателна пътна проба на 30 април. Практически първото му атракционно пътуване ще бъде това до Троян.

Влакът е съставен от най-луксозните лични вагони от бившия "царски влак" на членовете на последното българско монархическо семейство.

В Ловеч по разписание трябва да пристигне в 16.42 часа, а в 17.45 часа да отпътува за Троян. В атракционния влак ще се вози британска група туристи.

По време на движението ще има фотопаузи със спиране на състава, слизане на туристи, връщане на заден ход и заснемане на движението на влака от желаещи.

Такива са предвидени на гара Летница, на спирките в селата Умаревци, Абланица, Лешница и Ломец.

Машината е произведена през 1942 г. от германска фирма, като част от серия от локомотиви, закупени за нуждите на нашите железници, предназначени за обслужване на бързи и пътнически влакове по главните линии.

Водещи

Най-четени