Чакаме сериозен скок на чуждите туристи 12.03 | 11:15

През 2017 г. за първи път културният туризъм ще се изравни с морския, прогнозира Румен Драганов

От iNews.bg

Тенденциите за българския туризъм продължават да са добри. В тази връзка и през тази година се очаква браншът да отчете свериозен ръст. Оказва се, че България е сред най-желаните туристически дестинации. При основните туроператори ръстът на резервациите за предстоящото лято е около от 40%. Това показват данните от проведените до момента туристически борси, в които страната ни е участвала, включително и тази в Берлин, която приключва днес, предаде БНТ.

Изгодните туристически пакети, които са подготвили туроператорите за 2017 г., привлече интереса на много от чужденците, които са пожелали да прекарат почивката си в България. Двойно повече са туристите, които вече са направили резервации чрез т.нар. предварителни записвания. А за месеците юли и август още от сега няма свободни места. Най-търсена и желана туристическа дестинация за лятната почивка остава Южното Черноморие.

"Това означава, че като цяло ние ще очакваме доста по-голям брой туристи, отколкото сме имали през миналата година на този основен пазар. Но почти същото е положението и на всички останали пазари", коментира директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Според него за предстоящия сезон най-много туристи България ще посрещне от Европа и Азия. Освен от по-традиционните за пазара ни страни като Великобритания, Испания, Италия, Белгия, Франция, Германия, ще има и туристи от държави извън Европейският съюз. "На първо място е Русия. Има много голям интерес към България и от Израел. От миналата година видяхме, че от Иран, Индонезия и Индия той също е голям. Традиционно интересът към страната ни е сериозен и от Китай и Япония", обясни още Драганов.

2017 е годината, за която страната ни вече може да каже, че е развит добре и културният туризъм. Със стартирането на ниско тарифните авиокомпании от началото на годината в момента София и Пловдив са пълни с туристи. "През 2017 година за първи път имаме изравняване на културният туризъм 50 на 50. Досега винаги морският е преобладавал. Преди 10 години той беше 75% от общия за обем. Последните години падна под 60 %. През 2017 ще изравни обемите като брой туристи за първи път", прогнозира експертът.

Водещи

Най-четени