Част от туристическия бизнес иска забраната за пушене да остане 13.12 | 11:04

Чуждестранните туристи може да отменят резервациите си, ако отменим забраната

От Ралица Стоянова

Евентуалната отмяна на забраната за пушене на обществени места днес влиза в дневния ред на здравната комисия в парламента. Докато депутатите умуват, да пуснат ли поправките в Закона за здравето за гласуване в пленарна зала, сред бизнеса се наблюдава разцепление по въпроса трябва ли да се разреши цигареният дим на закрито.

Националният борд по туризъм е категорично за запазване на забраната за пушене на закрито. Това се посочва в отворено писмо на борда до премиера Бойко Борисов, председателя на парламента Цецка Цачева, финансовия министър Симеон Дянков, икономическия министър Делян Добрев и председателя на здравната комисия Даниела Дариткова.

Досега има продадени 145 000 куверта за Коледа и Нова година при условията на сега действащия закон. Подписани са договори с чуждестранни туроператори за зимния туристически сезон и за сезон лято 2013 за над 4,2 млн. туристи при условие, че в България не се пуши на обществени места.

Всяка нова промяна на закона е лош знак за инвеститорите, че в България всичко е възможно и законодателството, както и икономическата среда, са нестабилни, обясняват от туристическия борд.

Към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма има регистрирани 176 неправителствени организации по Закона за туризма. От борда не смятаме, че е "нормално да се защитават интересите само на една от тях и да се обричат всички останали от бранша - ресторантьори, хотелиери, туроператори и турагенции на възможността всеки чуждестранен турист да има право да предяви рекламация, да се откаже от пътуване в последния момент и да претендира за законна компенсация за провалено право на пътуване с основание - частично разрешено пушене на обществени места".

Такъв иск ще бъде уважен във всяка страна член на ЕС, като загубите ще бъдат за сметка на българската туристическа индустрия, посочват от борда по туризъм. 

За разлика от представителите на борда по туризъм, ресторантьори твърдят, че понасят рекордни загуби, след като се забрани да се пуши на закрито.

Днес комисията по здравеопазване в парламента ще обсъжда промените в Закона за здравето, които предвиждат да отпадне забраната за пушене на обществени места. В същото време се предвижда протест на граждани срещу отмяната на забраната.

 



Водещи

Най-четени