Черноморието ни се оказва по-скъпо през уикенда - времето, в което от бранша очакват по-голям наплив от туристи 13.08 | 11:58

Увеличението на цените през уикенда се движи в границите от 50% до 2-3 пъти, обясни шефът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов

От iNews.bg

Черноморието ни се оказва по-скъпо през уикенда - времето, в което от бранша очакват по-голям наплив от туристи.

Като пример е дадено, че при резервация на хотел в Слънчев бряг е обявена цена от 109 лева за нощувка вторник срещу сряда. Но ако изберем да отседнем в събота срещу неделя, се оказва, че ще платим за стаята два и половина пъти по-скъпо – 269 лева.

Увеличението на цените през уикенда се движи в границите от 50% до 2-3 пъти, обясни шефът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. По думите му петък, събота и неделя е невъзможно да се намерят свободни стаи, особено по Южното Черноморие, без да сме резервирали отрано. Такъв шанс, макар и малък, обаче имаме, ако искаме да отседнем вторник, сряда и четвъртък, информира "Телеграф".

"Според специалистите, хотелите се пълнят 80-90% през седмицата в пика на сезона. Петък, събота и неделя обаче са запълнени дори над капацитета – средно 106%", посочи Драганов.

Това се получава, като например двойна стая се превърне в тройна с още едно легло.

Такава е ситуацията заради пандемията, която превърна хората в уикенд туристи. Мнозина вече нямат отпуск и това е единственото време, което могат да отделят, а също онези, които живеят в близост до морето – в Сливен, Ямбол, Търговище, отскачат до плажа по 20 пъти през лятото за ден, ден и половина. Голяма част от тях идват сутринта, плащат за чадър и шезлонг и си отиват привечер. Някои дори си носят храна от вкъщи, други обядват в някой ресторант. Има и такива, които си резервират една, две или три нощувки. Тръгват за морето петък вечер след работа и стоят до понеделник сутрин, когато напускат хотела и поемат обратно към работните си места.

Точно това е причината за огромния наплив по морето в момента, заради което сутрин плажуващите не могат да си намерят места на пясъка и още призори се хвърлят хавлии, за да се запазват шезлонгите.

Освен че не могат да си намерят чадър, друг проблем, с който се сблъскват гостите на хотелите, е дублирането на резервации. Дублажите се получават от страх, че хотелите ще останат празни. Много от собствениците направили договори за 120% от леглата, презастраховайки се, че базата им ще бъде запълнена в несигурната COVID обстановка, когато част от гостите могат да отменят резервацията си в последния момент.

"Тази практика се е превърнала в масова, което пък поставя в невъзможност хотелиерите да пренасочват гостите, останали без стая, към друго място за настаняване от същата категория, понеже всичко е запълнено. Така не са рядкост случаите, когато уикенд туристи, току-що пристигнали в курорта, остават буквално на улицата и с куфарите тръгват да си търсят нов хотел на късмет. Скочи ли заетостта над 92%, ще има недоволни туристи заради дублажите", каза Румен Драганов.

Оказва се, че и чадърите са по-скъпи на някои места през уикенда. Ако през делничните дни на определени плажове цената за чадър е 5 лв, тя стига до 7 през почивните дни. Също така има и проблем с паркирането като цените за автомобил за денонощие на закрито струва 16 лв, а на открито 12 лв. Скок се наблюдава в последните седмици на юли, когато сумата се вдигнала съответно на 18 и 14 лв за същата услуга.

Румен Драганов коментира и факта, че преди време българинът е почивал много по-дълго на морето.

"През 30-те години на миналия век хората са летували по 3 месеца и това се е наричало курортолечение. По време на социализма класиката бе главата на семейството да вземе карта от службата и да заведе цялата фамилия за 14 дни на море в почивната станция".

В последните години се затвърждава традицията да ходим на морска почивка по пет, най-много седем дни. А заради коронавируса това и миналото лято много хора вече отскачат само за ден до родното море. Преди такива еднодневни пътувания масово имаше към гръцкото море. Сега тези екскурзии обаче станаха неизгодни заради тестовете и потокът от туристи се ориентира към Черноморието.

Водещи

Най-четени