Чужденците "окупират" Боянската църква 20.03 | 08:42

Броят на чуждите туристи е по-голям от този на българските граждани

От Теодора Кокаланова

Годишно Боянската църква се посещава от близо 50 000 български и чужди туристи. Данните показват, че броят на чужденците е по-голям от този на българските граждани. В една от най-популярните дестинации идват организирани поклонници главно от провинцията.

Църквата е включена в обиколки с посещение на религиозни храмове. Посещението на поклонниците се съчетава с разглеждане на църковни храмове в центъра на града, както и с посещение на Драгалевския манастир. Поклонниците от чужбина са предимно от Хърватия, Словения, Испания, Франция.

Боянската църква за някои от тях е самостоятелна дестинация, а при други е включена в пакет с други обекти. "По отношение развитието на религиозния туризъм у нас има още какво да се желае", отбеляза Марияна  Христова-Трифонова, началник филиал "Боянска църква" към Националния исторически музей от 2003 г.

Боянската църква разполага с двама екскурзоводи и един главен уредник, които изнасят беседи и дават кратки информации за недвижимата културна ценност на посетителите. Езиците, на които се дават необходимите за представянето на храма данни са български, английски, немски, френски и руски. Пред посетителите се прожектира и кратък документален  филм, озвучен както на тези езици, така и на испански, гръцки и италиански. 

Забележителните стенописи са дело на зографи от 13-и век. Боянската църква е един от малкото достигнали до нас цялостно съхранени паметници на българското Средновековие. По отношение на архитектурата тя е с безспорен принос в общочовешката култура. В църквата има стенописи от 11-и до 19-и век, които свидетелстват за високото ниво на изписване през различните периоди.

Стенописите бележат един от върховете, до които достига изобразителното изкуство през тази епоха и са част от приноса на българския народ за развитието на световното изкуство. Боянската църква е включена в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Съгласно Конвенцията за  опазване на световното културно и природно наследство -  Боянската църква е "един от най-забележителните средновековни паметници с изключителни майсторски и фини стенописи", предаде БТА.

Водещи

Най-четени