Чуждестранни полицаи помагат на туристи в Хърватия 08.07 | 13:06

Инициативата помага на хората, които не знаят местния език

От Елена Кирилова

За много туристи мечтаната лятна почивка в чужбина може да се превърне в истински кошмар, ако туристите срещат големи трудности с местния език.

Използването на елементарни езикови умения и езика на тялото за описване на подробности около кражба, катастрофа или нещо по-лошо, се оказва предизвикателство, а често дори и травматично преживяване.

В помощ на туристите, с цел преодоляване на езиковата бариера между местните власти и посетителите, които ходят на адриатическото крайбрежие на Хърватия, всяко лято местната полиция кани десетки свои колеги от цяла Европа, които да се включат в проекта "Безопасен туристически сезон", съобщава Ройтерс.

"Нашата работа е да даваме информация на немскоезичните туристи и да им помогнем, ако имат проблем и изобщо за всичко, което изисква съдействие от полицията", коментира Мирко Дуринович, който патрулира около северния крайбрежен град Пула в австрийската си полицейска униформа.

Дуринович говори малко хърватски поради славянското си потекло, но голяма част от чуждестранните полицаи не знаят местния език. Ето защо те работят с колега от Хърватия, който говори английски.

Според полицаите всичко това кара хората да се чувстват по-сигурни и спокойни, а органите на реда могат да бъдат полезни на всички.

Хърватия, която се очаква да се присъедини към Европейския съюз през 2013 г., е спечелила около 6 млрд. евро от туризъм през 2010 г., което е почти 20% от брутния продукт на страната.

Водещи

Най-четени