Ще извървят ли Белоградчишките скали дългия път към ЮНЕСКО? 27.03 | 13:50

Граждани, учени и политици си подават ръка в името на общата кауза

От Теодора Кокаланова

Белоградчишките скали от години се борят да се превърнат в защитен геопарк на ЮНЕСКО. Това обяви кметът на Белоградчик Борис Николов. Идеята се радва на широка подкрепа от граждани, учени, представители на местната и централна власт, на висши учебни заведения от страната и чужбина. "Всички действия в последните години са свързани с постигането на крайната цел, а именно включване на Геопарк "Белоградчишки скали" в Световната мрежа от геопаркове на ЮНЕСКО", допълни Николов. 

Автор на цялостната идея и на научните изследвания е проф. Димитър Синьовски. Той припомни, че основната цел на Геопарка е да опазва, изучава и популяризира геоложкото наследство на региона. Идеята е да се стимулира изграждането на чувство за "гордост от родното място". 

Авторите на проекта са убедени, че регионът ще получи възможност да популяризира своята самобитна култура и дълголетна история чрез многобройните инициативи на организацията. На изложените фотоплатна в Националния музей "Земята и хората" са показани геоложките образувания в Белоградчишките скали, които представляват специален научен интерес, рядкост и красота. 

Белоградчишките скали спечелиха категорично сред българските природни феномени националния конкурс през 2012 г. "Чудесата на България". Те са уникални скални образувания, разположени в западния Предбалкан и обхващат район дълъг 30 км. и широк 15 км, информира БТА. Този възхитителен природен феномен е изваян от стичащата се дъждовна вода и ветрове в продължение на 200 милиона години, превръщайки безформения камък в скулптури наподобяващи митични същества, човешки силуети, животни и птици. 

В непосредствена близост до тях, като част от целия скален комплекс е и пещерата "Магура". Тя е едно от чудесата на българската природа. Образуването й е започнало преди около 15 милиона години. Образуванията в Магурата са впечатляващи - сталактити, сталагмити, сталактони, синтрови джобчета, пещерни бисери, "пещерно мляко" - мека варовита колоидна маса, която по-късно се втвърдява.

Някои от тях поразяват както с красотата си, така и с размерите си. В пещерата се намират уникални рисувани скални изображения, датиращи от IX-XIII век преди Христа. На места, изображенията представляват сложни композиции и загатват за разнообразните идеи на един богат на форми и идеологии, митологии и интелект свят. 

Най-четени