Ще почиваме на къмпинг през 2013 г. 17.08 | 14:59

Северното Черноморие привлича все повече любителите на палатки

От Елена Кирилова

Къмпинг туризмът ще добие голяма популярност през следващия сезон по Северното Черноморие, съобщава БТА.

Това смята председателят на Регионалната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Димитър Димитров, като взема предвид потока от туристи по тези места през настоящия летен сезон.

По думите на Димитров вече има индикации за бързо развитие на сектора, тъй като тази година има сериозен интерес от страна на поляци, чехи, българи и румънци да се радват на почивка сред природата.

Само на празника Джулай морнинг на северния бряг с каравани и палатки са пристигнали около 10 хил. летовници.

Причината за търсенето на подобна алтернатива е икономическата криза, която мотивира туристите да избират по-евтини варианти за почивка.

В Северното Черноморие има регистрирани 6-7 къмпинга. Разполагането на палатка или предоставянето на място за каравана излиза по около 10-15 лв. на ден. Същевременно хотелските стаи са със средна цена 40-50 лв., поясни Димитров.

Другата причина летовниците да предпочитат северните плажове е фактът, че те не са презастроени с бетонни сгради.

Регионалната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите настоява къмпингите подобно на хотелите също да бъдат категоризирани, като бъде отчетено дали разполагат включително със съоръжения за зареждане с газ.

Освен това край северния бряг има много собственици на малки терени, които биха могли да ги преотстъпят за нови къмпинги.

Водещи

Най-четени