Ще привличаме инвестиции и туристи чрез малко известните дестинации 07.02 | 19:46

Започваме да популяризираме чрез реклама 16 EDEN дестинации в България

От Ивелина Георгиева

Стартира комуникационната кампания за популяризиране на EDEN ( European Destinations of ExcellenNce) дестинациите на България. Кампанията е по инициатива на Европейската комисия и се базирана на национални конкурси, които се провеждат ежегодно по зададена тема, в рамките на която се избира "най-добра туристическа дестинация" на национално ниво.

Целта на програмата EDEN е да бъдат рекламирани нови туристически дестинации, които са за специализирани форми на туризъм – културен, еко, селски, балнео и спа туризъм, заяви заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов.

Друга цел на програмата е да се преодолее сезонността на национално ниво и да се намали претовареността на основните туристически дестинации чрез пренасочване на туристическите потоци към туризъм по интересни и по-слабо развити дестинации.

"В рамките на една година можем да очакваме поне 10-15% ръст на туристите в България, благодарение на програмата", посочи заместник-министърът.

Идеята на ЕК по инициативата за периода 2011-2012 година е насочена към популяризиране на дестинациите EDEN, които са били победители в предишни издания на конкурса, както и техните подгласници. Кампанията за тази година има за цел да повиши информираността по проекта.

Общо 16 са дестинациите, които ще се рекламират активно през тази година, посочи Маринов. Той обясни, че това са победителите и техните подгласниците в предишни конкурси. Страната ни участва в конкурса от 2007 година, когато община Белоградчик става победител с темата "Тракийският дух".

Дестинациите, които ще бъдат рекламирани през тази година са от област Силистра, община Луковит, град Сандански, община Кюстендил, Белоградчик, град Белица, Сапарева баня, община Каварна, Враца, Казанлък, Кърджали, природен парк Странджа и др.

Всички изброени са печелили конкурса в различни теми през предходни години, обясни още Иво Маринов.

Тази година няма да бъдат включени нови дестинации, затова ще бъдат популяризирани победителите и техните подгласници от предходни години. Те ще бъдат рекламирани и налагани на пазара.

За рекламната кампания ще бъдат изработени 13 600 имидж-брошури на дестинациите EDEN от България в 3 езикови варианта. Ще се направят 6000 карти, 1000 информационни флаери в 2 езикови варианта, 300 папки, 1000 химикалки и 3 банера в 2 езикови версии.

EDEN дестинациите ще бъдат интегрирани в националната програма за туристическа реклама на страната и ще бъдат включени в националния туристически портал www.bulgariatravel.org. Те ще представят и като част от националния туристически продукт на три основни изложения през 2012 година – ITB Berlin, борсата в Букурещ и "Ваканция и СПА Експо" в София.

Ще бъдат организирани онлайн фотоконкурс и фотоизложби. Планира се също и балканска среща на EDEN дестинациите с участието на Румъния, Турция, Хърватия, Сърбия и Македония.

Комуникационната кампания за популяризиране на EDEN дестинациите на България е на стойност близо 64 285 евро и се финансира от Европейската комисия, която осигурява 75%, а останалите 25% са от националния бюджет.

Водещи

Най-четени