Ще реставрират останките от древния град Помпей 13.04 | 16:39

Планира се възстановяването на рухналите през ноември сграда и стена

От Елена Кирилова

В Италия започва нов проект за реставрация на рушащите се останки от древния град Помпей, съобщи италианският министър на културата Джанкарло Галан, цитиран от АФП.

Новината е следствие от сериозните международните критики заради рухването на сграда и стена на мястото в края на 2010 г.

На пресконференция Галан заяви, че при реставрацията ще бъдат използвани лазерни скенери за 3D картографиране на място. По проекта ще работят както частни експерти, така и експерти от Министерството на културата.

"Това е спешен проблем от национално и международно значение... Постепенното възстановяване е неизбежно", заяви Галан.

На 6 ноември Домът на гладиаторите се срина след проливен дъжд. По-късно, на 30 ноември, рухна и древна 12-метрова стена, защитаваща Къщата на моралиста.

Помпей, който се намира в близост до Неапол в Южна Италия, е погребан под вулканичната пепел от изригване на вулкана Везувий през 79 г. от новата ера. Той е най-добре запазеният древен римски град в света и фигурира в списъка за световно наследство на ЮНЕСКО.

По-рано тази година предшественикът на Галан, Сандро Бонди, подаде оставка след политически скандал около поддържането на безценни паметници на културата в Италия.

Водещи

Най-четени