Югозападна България губи 35 млн. лв. от туризъм заради гръцката криза 06.07 | 21:00

Ресорният министър Ангелкова отново не вижда загуба на пазар, след като вече сбърка с отлива на руснаци. След като уверяваше, че „няма драма“, сега се оказва, че има - 20% спад на летовниците

От Ростислава Иванова

Местният български туризъм – най-вече в Югозападна и Централна България, ще понесе много сериозни щети от кризата в Гърция. Причината е очаквания драстичен отлив на десетки, а вероятно и на стотици хиляди платежоспособни гръцки туристи. Това заяви за iNews дългогодишният експерт и директор на Института за анализ и оценки в туризма Румен Драганов, като поясни, че това няма да стане отвъднъж, а в течение на месеци и година.

Става въпрос за постоянен контингент от около 50-60 хиляди заможни гръцки пенсионери и държавни чиновници, които кризата постепенно ще откаже от приятния навик редовно да отскачат по комшийски у нас за уикенди и празници. Свикнали са да го правят от години, за да пазаруват евтини стоки от нашите магазини, да погуляят "за без пари" по ресторантите ни и да си позволят изгодно лечебни процедури в луксозните ни спа-центрове.

По груби изчисления местните представители на туристическата ни индустрия ще загубят до края на годината около 35 млн. лв. от това, че гръцките гости ще се принудят да орежат харчовете си и ще разредят пътуванията, пресмята Драганов. Обикновено тези туристи досега оставяха средно по 360 евро на посещение в българските хотели, ресторанти и магазини. Именно тези 700 лв. на човек - или общо около 35 млн. лв., няма да постъпят в родната икономика до края на годината от комшиите, изчисли Драганов.

Иначе по статистически данни средно около 1,1 млн. гръцки граждани влизат или преминават у нас транзитно в рамките на година. От тях с цел туризъм, което включва посещения при приятели, роднини, за уикенд или един ден на пазар и заведение, идват около 700 000 гърци, а останалите са само преминаващи, посочи експертът.

Той е категоричен, че загубите за туризма от кризата в южната ни съседка ще са много по-сериозни, като се има предвид, че това положение на нещата изобщо няма да е временно и все някога ще се появи отговорно правителство в Атина, което ще ореже социалните придобивки за публичния сектор и пенсионерите.

За премахване на въпросните бонуси към заплати и пенсии в Гърция от години настоява Европейската комисия и кредиторите на страната. Отнемането на бонусите пък означава, че ще обеднеят точно туристите, които захранваха финансово цял сегмент от нашия туристически бизнес - в Северозападна България. Според Драганов поне 200 000 гърци ще престанат да идват в България, а останалите ще разредят посещенията и ще свият харчовете си.

Междувременно на базата на изнесените на сайта на Националния статистически институт (НСИ) данни Драганов съобщи, че се отчита спад от 11% в броя на чуждите туристи през лятото в сравнение с миналата година. Като цяло за месец май статистиката дава ръст от 3% в броя на посещенията на чужди граждани в България, но специално при туристите спадът е много по-чуствителен.

Това се обяснява с липсата на руските и украински летовници по Черноморието ни тази година.Причините за него са конфликтът между Русия и Украйна, довел до обедняване на украинците и войната в страната, както и по-ниските доходи на руснаците заради рестриктивните търговски мерки на света срещу Москва и спуснатата от президента Владимир Путин забрана за руски държавни чиновници и деца да идват на почивка в България. Сега към тази пазарна "дупка" от изтока се прибавя и отливът на туристи от юг.

На мнението на Румен Драганов са и други икономически експерти, като например съветникът на министър Божидар Лукарски – Владимир Каролев. Пред Нова телевизия той заяви, че Гърция е затънала и ще продължи да затъва именно заради несъществуващите никъде другаде държавни придобивки за публичния сектор - чиновници и пенсионери и отказът на правителствата и населението да проведе реформи.

Това е същата онази част от гръцките избиратели, които на референдума в неделя казаха "Не" на условията на кредиторите за реформи. Това не е частният сектор, а гърците на държавна хранилка, които се радваха 25 години на незаслужето високи доходи от държавата и европейските данъкоплатци, за да пълнят таверните и обикалят Ивропа, включително и българските спа-центрове, магазини, ресторанти и манастири. В това обикаляне, разбира се, няма нищо лошо, само че винаги идва моментът за плащане на сметката. И ако се вярва на експертите, в най-скоро време воайажите и безметежният живот на съседите ще секнат, от което, за съжаление, ще загуби и българският туризъм, убеден е Драганов.

Министърът на туризма Николина Ангелкова обаче изобщо не споделя тези опасения, както между впрочем не споделяше и тревогите за загубата на руския пазар. На пресконференция днес тя опроверга тезата за отлив на гръцки туристи, заявявайки, че не очаква чувствително влияние на кризата в Гърция върху българския туризъм.

"По отношение на туризма няма кой знае как тази ситуация да повлия върху нас", каза убедително Ангелкова на пресконференция с италианския министър на туризма Дарио Франческини - преди началото на туристически, организиран от България и Италия, предаде БТА.

Позовавайки се на експресни проучвания от последните две седмици тя обясни, че става въпрос само за "малък отлив на гърци, който вероятно се дължи на несигурността в страната в момента". След което констатира: "От друга страна българите, които са решили да почиват в Гърция, за саявили, че ще го направят."

В последните месеци ресорният министър постоянно уверяваше, че очаквания спад по Черноморието на руски туристи ще е незначителен и дори определи говоренето по темата като "излишен драматизъм". Месеци наред тя убеждаваше, че няма срив на руския пазар, а само намаление с около 5-6%, което бързо щяло да се компенсират с наплив на летовници от други евродестинации, които министерството е договорило успешно по многото световни туристически борси тази година.

Днес обаче тя призна, че тази година българското Черноморие отчита най-големия си спад на чуждестранни туристи - от 20% в сравнение с миналата година. И ако до преди месец Ангелкова твърдо уверяваше, че "няма драма", днес констатира, че ни чака "много труден сезон".

Хубавото е, че от кризата в Гърция част от българските летовници ще се върнат на родното Черноморие. Вече е налице чувствително увеличение на резервациите в морските ни курорти от български граждани, радват се хотелиерите. Благодарение на сънародниците в момента почти нямало места в хотелите на Слънчев бряг, които през последните 15 години бяха забравили за българска реч.

Преобладаващата част от курортистите ни са се записали в последния момент, след като са се отказали да почиват на море в Гърция заради разрастването на кризата в страната.

Водещи

Най-четени