Турция възобновява преговорите с ЕС? 10.07 | 11:45

Малстрьом може да пристигне в Турция, за да възобнови визовия диалог

От Елица Елефтерова

Има вероятност Турция да възобнови разговорите с Европейския съюз за отпадане на визите и да подпише споразумение за реадмисия. За това загатна еврокомисар Стефан Фюле, който отговаря за разширяването.

В Twitter акаунта си на 9 юли той написа: "В Истанбул на път за Грузия. Надявам се да се върна тук скоро за възобновяване на диалога за визите и подписването на споразумение за реадмисия."

Дни преди изявлението на Фюле европейският министър Егемен Багъш ЕС министър също анонсира, че еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малстрьом се очаква да посети Турция, за да възобнови продължилите година преговори за либерализация на визовия режим.

В интервю за телевизия NTV излъчено на 6 юли, тя отбеляза: "Финализирането на визовия диалог е дори по-важно от отварянето на преговорната глава."

Ако текущите преговори между турското външно министерство и Комисията на ЕС бъдат възобновени, Малстрьом ще пристигне в Турция, за да подпише споразумението за реадмисия, а в замяна ще възобнови визовия диалог с Турция.

"Малстрьом ще пристигне само за да подпише споразумението", заявиха европейски дипломати, цитирани от Hürriyet Daily News, подчертавайки, че двете страни са близо до финализиране на преговорите.

Водещи

Най-четени