Търново с нова атракция за туристите 23.09 | 13:31

Всеки ще може сам да се включи в изработката на глинен съд или тъкане на черги

От Кремена Бедерева

Вечерни демонстрации на традиционни български занаяти, изложби и огнено шоу под звуците на родопски гайди.

Това са част от атракциите, които ще бъдат предложени в деня на есенното равноденствие на туристите в рамките на инициативата "Нощ на Самоводската чаршия", организирана от общинската агенция по туризъм във Велико Търново за БТА.

Идеята е да се създаде артистично взаимодействие между творци и публика, като едновременно с това се насладим на неповторимата атмосфера на архитектурно-етнографския резерват "Самоводска чаршия", поясни Калина Калчева, експерт от туристическата агенция "Царевград-Търнов".

Предвижда се днес - 23 септември, от 17 часа до 23 часа да работят и посрещат посетители всичките 16 занаятчийски работилници. Тук всеки гост ще може сам да се включи в изработката на глинен съд или изделия от дърво, в тъкането на черги или на ножове, в направата на бижута или на медни съдове.

Площадното пространство край чаршията ще се превърне в сцена на изява на млади творци, които ще участват в пърформанси и изработката на арт-инсталации. За първи път ще бъде представено огненото шоу "Пой" в съпровод на гайда от студентите по скулптура от Смолян Атанас Пеев и Николай Беляшки.

Те учат във Велико Търново, но са музиканти в прочутите родопски "100-каба гайди". Дегустация на бели и червени вина ще има за гостите през цялата вечер в прочутия Хан на хаджи Николи, построен от възрожденския майстор Колю Фичето, реставриран неотдавна по инициатива на американски инвеститор.

Водещи

Най-четени