„Булгартрансгаз“ съди БНБ и КТБ 11.06 | 15:04

Компанията е подала 6 иска, за да получи достъп до част от блокираните си пари

От Кристиан Костурков

"Булгартрансгаз" е завела 6 съдебни иска срещу БНБ и КТБ заради блокирани във фалиралата банка средства на газовата компания. Това съобщи пред журналисти изпълнителният директор на дружеството Георги Гегов. Става дума за два превода от и по сметките на "Булгартрансгаз" във фалиралата банка точно по времето, когато БНБ я постави под особен надзор. Исковете са подадени до Софийския градски съд, Софийския административен съд и до самата Централна банка на страната.

По-конкретно делата са срещу БНБ и държавата заради съмнения, че не са си свършили работата по отношение на контрола над КТБ, заради което трезорът фалира и в него остават блокирани средства за десетки милиони на "Булгартрансгаз". Останалите искове са заведени срещу самата частна банка, тъй като е извършила неправомерни операции с пари на газовата компания в момент, когато вече не е имала такива права.

След фалита на КТБ по сметките си в нея "Булгартрансгаз" има блокирани над 55 млн. лв. Заведените сега искове имат за цел компанията да получи достъп до близо 29 млн. от тях. Част от сумата е трябвало да бъде преведена от газовата компания към нейни контрагенти. Останалата е била получена по сметките на "Булгартрансгаз", но дружеството няма достъп до тях заради обявяването на КТБ в несъстоятелност, както и заради извършени от банката неправомерни действия.

По-конкретно при първия случай газовата компания е разпоредила от сметките й във все още работещата по онова време банка, да бъдат преведени общо 5.53 млн. евро и още 500 хил. долара към контрагенти на дружеството. Нареждането е било направено 1 ден преди БНБ да постави КТБ под специален надзор. От банката са осчетоводили операцията, но самите преводи не са били направени и съответните компании не са получили парите.

Във втория случай става въпрос за обратното действие – "Булгартрансгаз" получава по сметките си в КТБ суми, до които вече няма достъп. От страна на "Газпром експорт" са били преведени на "Булгартрансгаз" 9.425 млн. долара. Това обаче се случва 2 дни след обявяването на банката в несъстоятелност. Проблемът е, че КТБ е получила сумата, а в този момент вече не е имала право да прави никакви финансови операции. Така парите и по двата казуса в момента са във фалиралата банка и "Булгартрансгаз" няма достъп до тях.

Водещи

Най-четени