Депутатите решиха да поемем нов дълг максимум до 11,07 милиарда лева 21.12 | 14:15

Максималният размер на държавния дълг не може да надвишава 48 млрд. лева

От iNews.bg

Продължават дебатите в НС по окончателното приемане на държавния бюджет за следващата година. Депутатите определиха, че минималният размер на фискалния резерв към 31 декември 2024 трябва да е 4,5 млрд. лв.

Максималният размер на държавния дълг не може да надвишава 48 млрд. лв., като през следващата година може да се поеме нов дълг само до 11,07 млрд. лв. Общият лимит на капиталовите разходи по консолидираната фискална програма е 9 милиарда и 988 милиона лева.

Решено е да започне изграждане на Национална многопрофилна детска болница в София "след създаване на необходимите условия".

Депутатите приеха еднократната помощ при раждане на дете да бъде 375 лв. 900 лв. ще се дават за второ. Еднократната помощ за ученици е 300 лв.

Не беше подкрепено предложението на БСП детските надбавки да се увеличат с 10% заради инфлацията.  

Напрежение и размяна на политически обвинения съпътстваха решението в Закона за държавния бюджет за следващата година да бъде записано, че Министерският съвет поема ангажимент за изграждане на национална многопрофилна детска болница в София. 

Министърът на здравеопазването трябва да направи предложението за възлагане след създаване на необходимите условия.  

Министърът на финансите Асен Василев влезе в спор с председателя на Здравната комисия Костадин Ангелов за това дали е определен терен за изграждане на детската болница. 

"За момента още няма избран терен за болницата. Ако не се избере терен, няма да тръгне и проектирането”, каза Василев. 

"Теренът се намира в "Горна Баня". В момента е проведена обществена поръчка, свързана със събарянето на сградите, които са там. Дали теренът, който е отреден, най-доброто място за детска болница? Със сигурност не е!”. 

Ангелов обвини служебния министър Стойчо Кацаров, че е спрял строителството на детската болница в центъра на столицата преди 2 години със своя заповед. Опозицията се оказа притеснена от разминаването, както и от срока от поне 5 години за построяването на детската болница. Димо Дренчев от "Възраждане” призова: 

"Съжалявам, че го няма действителната силна фигура в това правителство - господин Пеевски, да апелирам директно към него. Намалете влиянието на тия NGO-та (НПО-та). Нека правителството да си влезе във функцията и държавата и най-накрая да я построим, защото сагата продължава наистина безкрайно дълго”. 

Председателят на Бюджетната комисия Йордан Цонев подчерта. 

"Текстът, който предизвика дебата, причината за него е ДПС и , председателя на парламентарната група господин Пеевски. Той поиска, лично той, да има гаранции, държавни, че този процес ще се движи бързо”.  

От ПП-ДБ настояха казусът да не се политизира, а на притесненията на опозицията, че не е посочена точна сума за строителството на болницата, отговори министър Асен Василев: 

"Пари няма предвидени в бюджета, защото те са дадени с предишни бюджети. Това, което този текст казва, е, че най-накрая тази работа трябва да се свърши, за да могат да бъдат дадени допълнителните средства вече за самото изграждане. Освен тези, които са дадени за проектиране”. 

В момента депутатите обсъждат преходните и заключителни разпоредби, които уреждат данъчните облекчения и енергийните компенсации.

Водещи