Дянков: Не сме имали толкова голям дефицит от 25 години 19.03 | 13:00

"Ще има по-сериозни мерки от затягане на коланите", смята бившият финансов министър

От iNews

За първи път от 25 години България има толкова голям дефицит в бюджета. Това заяви в ефира на НОВА бившият финансов министър и финансист Симеон Дянков. И допълни, че очаква по-сериозни мерки от просто "затягане на коланите”.

"Стана време за редовния бюджет за 2023 г. По закон той трябва да се приеме през април. За това, според мен, финансовата министърка излезе с тези тревожни прогнози, по-емоционално, отколкото е редно”, каза още Дянков.

По данни на МФ се очаква бюджетен дефицит от 7%. Според финансиста обаче той ще е около 9%. Служебното правителство избягва темата за спирането на енергийните помощи за бизнеса, твърди Симеон Дянков. Според него това е така, защото правителството се страхува бизнесът да не се обърне срещу кабинета и президентството.

"Там отиват към 13 млрд. лв. за година. Това ще е достатъчно, за да се покрие дефицитът”, увери финансистът. По думите му има три стъпки, които трябва да се предприемат в сегашната криза – да се върне 20-процентното ДДС за някои стоки и услуги, да се спрат енергийните помощи за бизнеса и да се види къде може големи групи разходи да се намалят. По думите му няма риск за валутния борд, но се отдалечаваме от еврозоната. И допълни, че двуцифрената инфлация ще остане поне до есента.

Водещи

Най-четени